Дете е загинало при днешното земетресение в Централна Хърватия с магнитуд 6,2, съобщава сайтът Индекс. 

Смъртта на детето бе потвърдена от кмета на град Петриня в епицентъра на труса - Даринко Думбович. В града има много срутени сгради, чуват се викове, има ранени и загинали, посочва сайтът.

Снимка: Ройтерс

Даринко Думбович се страхува от голям брой жертви и ранени след силния трус, последван от няколко вторични. Градоначалникът призова от ефира на националната хърватска телевизия всеки, който може да се притече на помощ, да го направи. 

"Това е ужасно. Има загинали, има ранени. Видяхме как едно дете почина на площада. Центърът на Петриня е разрушен. Седем наши инженери бяха затрупани в срутена сграда, но успяхме да ги извадим. Това е катастрофа, изпратете цялата помощ, която имате", каза един от инженерите пред сградата на общината. 

Материалните щети в Петриня са огромни, съобщават местните медии, цитирани от "Фокус", добавяйки, че сцените от центъра на града са наистина драматични. 

Снимка: Ройтерс

На няколко места са предприети действия за спасяване на хора, които са под руините на тежко пострадали сгради, а в района се чуват сирени на пожарни автомобили и линейки.  

Полицията призова гражданите да излязат на открито и да стоят далече от сградите.

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението, съобщават от МВнР. Външният ни министър Екатерина Захариева е разговаряла със своя колега Гордан Гърлич-Радман и е изразила готовност България да окаже помощ.