Ново силно земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер е регистрирано на територията на Хърватия, показват данни на Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Регистрирани са и няколко вторични труса с магнитуд между 3 и 3,7 по Рихтер, както и един от 4,4.

По данни на посолството ни в Загреб трусът е бил с магнитуд 6,2 по Рихтер с епицентър в района на град Сисак. Земетресението е усетено също в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Епицентърът е бил на 46 км югоизточно от столицата Загреб и на 9 км от град Сисак на дълбочина от 10 км, сочат данните на Европейско-средиземноморският сеизмологичен център.

Изплашени граждани са излезли по улиците на Загреб след труса, съобщава Ройтерс. Има данни за щети по сградите. Не се съобщава за жертви или пострадали.

Снимка: Reuters

Според хърватските медии са паднали всички мобилни мрежи в някои части на Хърватия.

Освен в Баня Лука, Загреб, Вуковар и Сплит, в социалните мрежи хора съобщават, че са почувствали труса дори в Белград, Италия и Австрия.

Каква е силата на труса и как е бил усетен от местните жители, става ясно от видео на известната хърватска певица Лана Юрчевич, която в този момент прави видео стрийм за своите фенове.

"Докога? Не мога повече. Не знаех, че всичко това ще бъде заснето от камерата. Тъкмо съм станала, времето е хубаво, има слънце и...", коментира разстроената певица, която побягва заедно с кучето си, когато усеща вибрациите на земетресението.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by La Lana (@lalana)

Властите извършват оценка на материалните щети. 

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението, съобщават от МВнР. Външният ни министър Екатерина Захариева е разговаряла със своя колега Гордан Гърлич-Радман и е изразила готовност България да окаже помощ.

Вчера три силни труса разтърсиха хърватските градове Петриня и Сисак, като причиниха материални щети и паника сред населението. Най-силният трус беше с магнитуд 5 според Сеизмологичния институт в Загреб - 5,2 според Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Първият трус е бил последван от два вторични с магнитуд 4,7 и 4,1.

След труса са забелязани пукнатини в сградите и паднали керемиди и в община Покупско в зоната на епицентъра. Според агенция Хина материални щети са причинени и в Сисак.

Европейската комисия изрази готовност да помогне на страната.