Изпращаме пари и вода в помощ на Хърватия след поредицата от земетресения. Първоначално правителството ни отпуска 100 хиляди евро.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обяви, че помощта е насочена към две силно пострадали сгради в Загреб - първата е Горноградската гимназия, другата сграда е Хърватската академия на науките.

„Взехме решение отпуснатите средства да отидат целево за две емблематични сгради, които са свързани с българската история. Първата е Горноградска гимназия. Там ще отпуснем 50 000 евро, за да подпомогнем нейното възстановяване", заяви Захариева и уточни, че втората сграда е на Хърватската академия на науките и изкуствата.

По думите й, за нейното възстановяване са необходими общо 5 милиона евро и нашата страна ще спомогне с 50 000 евро за това. Захариева допълни, че е активизиран и европейският механизъм за помощ.

В съобщение Министерството на външните работи се казва, че от средата на 19-ти век в Първа Горноградска гимназия са се обучавали стипендианти на Българската екзархия, включително и от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстьо Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов.

В телефонен разговор с хърватския си колега президентът Румен Радев предложи при нужда да изпратим инженерни екипи за оценяване на щетите, както направихме след земетресението в  Албания.

От снощи хърватите официално задействаха механизма за гражданска защита на ЕС. Можем да се включим и ние.

„5-6 строителни, конструктивни инженери са готови да отидат да помогнат за оценка на щетите, оценка на сградите, конструктивното им състояние, дали са безопасни оттук нататък да бъдат ползвани или не“, заяви гл. комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

В момент, когато хърватската страна се нуждае от питейна вода - най-големите български производители на минерална вода се отзоваха и ще изпратят чрез Българския червен кръст.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!