Центърът на град Пириня вече е отворен след голямото земетресение с магнитуд от 6,4 по Рихтер, което разтърси хърватския град във вторник.

През нощта историческата част на града бе затворена за местните жители, тъй като пожарникарите и спасителните екипи се опасяваха от срутване на засегнатите от големия трус сгради, което може да доведе до нови жертви.

Продължават вторичните трусове в района. За последните 48 часа са регистрирани над 40. Два от тях зрителите на bTV видяха на живо в ефир при включванията на специалния пратеник на телевизията Стоян Георгиев и по време на интервюто с българския посланик в Хърватия Генка Георгиева.

Две от вторичните земетресения бяха с магнитуд от порядъка на 4,7 и 4,9 по Рихтер. Засечени са и от сеизмолозите на БАН.

Снимка: Reuters

Жителите на града изкараха безсънна нощ в колите си. Цяла Хърватия се е мобилизирала в тяхна помощ. В епицентъра на труса е имало и наш сънародник, който не е пострадал.

Не спират и спасителните работи в района. Най-засегната е историческата част на града, чиито сгради са старо строителство и с конструкции с гредоред. Извършва се обследване на засегнатите сгради.

Над 50% от сградният фронт на града е засегнат, а потвърдените жертви на бедствието са вече 7.

Вижте повече във видеата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!