„Фейсбук” e деактивирал 2,19 милиарда фалшиви акаунта в периода от януари до май тази година. Това съобщава доклада на ЕС за въвеждането на мерки по Плана за действие срещу дезинформацията, позовавайки се на данни от самата платформа.

Другите социални мрежи също са представили доклади за действията, които се предприели съгласно доброволния саморегулаторен Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, приет от тях в края на 2018 г.

"Гугъл" са отстранили повече от 3,39 милиона канала в "Ютюб" за нарушаване на тяхната антиспам политика и 8600 за кражба на самоличност. "Туитър" е премахнал около 77 милиона акаунта, идентифицирани като фалшиви или използващи други манипулативни техники.

Докладът отбелязва, че Системата за бързо сигнализиране на дезинформация между държавите членки, която бе създадена в навечерието на евроизборите, не е засякла доказателство за голяма трансгранична кампания за разпространяване на невярна информация.

За сметка на това, обаче, има множество сигнали за случаи на продължаваща и активна дезинформация от руски източници, целящи да окажат влияние както на избирателната активност, така и на предпочитанията на избирателите.

Тактиките за дезинформиране се променят изключително бързо след мерките, които взимат държавите членки на ЕС и платформите, отбелязва докладът. Сега вече се организират по-малки кампании за разпространение на невярна информация на локално ниво, които е трудно да бъдат засечени.

Като пример за кампании на тролове се дава разпространяването на информация, че правителствената криза в Австрия с вицеканцлера Щрахе е била предизвикана от испанските и германските тайни служби. Пожарът в „Нотр Дам” пък е описван като илюстрация и знамение за падението на християнските ценности в ЕС.

„Все още е рано да се правят заключения за степента и въздействието на дезинформацията по време на европейските избори”, смята българският комисар Мария Габриел, но посочва, че „мерките на ЕС — с помощта на множество журналисти, проверители на факти, платформи (…) спомогнаха за възпрепятстване на атаките и изобличаване на опитите за намеса в нашите демократични процеси”.