Кандидатите за американска виза ще трябва да предоставят данни за всичките си потребителски акаунти в социалните мрежи, съобщи Би Би Си. 

Регулациите на Държавния департамент гласят, че хората ще трябва да представят информация за профилите си в социалните медии, имейл адреси и телефонни номера за период от пет години. 

Почти всички кандидати за американски визи ще трябва да представят детайли за своето присъствие в социалните медии, според новоприетите правила. 

Някои дипломатически и официални кандидати за американска виза ще бъдат освободени от строгите нови мерки. Въпреки това, хората, които пътуват до САЩ, за да работят или да учат, ще трябва да предоставят тази информация. Властите са преценили, че предложението ще засегне 14,7 милиона души годишно. 

„Ние непрекъснато работим за намирането на механизми за подобряване на нашите процеси на скрининг, за да защитим американските гражданите, като същевременно подкрепяме законното пътуване до Съединените щати", съобщиха власите във Вашингтон. 

Всеки, който лъже за своите профили в социалните мрежи, ще се сблъска със сериозни „имиграционни последствия”, съобщава Би Би Си, цитирайки думите на . официално лице пред изданието „Дъ Хил”. 

Преди това само кандидати, които се нуждаеха от допълнителна проверка - например хора, които са били в части от света, контролирани от терористични групи - трябваше да предоставят подобни лични данни. 

В същото време Американският съюз за граждански свободи - група за граждански права - заяви, че няма „никакви доказателства, че подобен мониторинг на активността на хората в социалните медии е ефективен или честен", добавяки че това ще накара хората да се самоцензуват онлайн.