Президентът Доналд Тръмп смята, че САЩ също могат да се „облажат“ от глоби на технологични гиганти по примера на ЕС.

В интервю за Си Ен Би Си американският държавен глава коментира антимонополните разследвания и дела на европейските регулатори срещу американски технологични компании като „Гугъл“ и „Фейсбук“.

Тръмп посочи, че това са „велики компании“, но когато става въпрос за концентиране на власт и монопол, наистина нещо такова се случва в големите интернет гиганти.

Президентът смята, че страничен ефект на всички дела и глоби, които Европа налагат на технологични компании като „Гугъл“, са огромните суми пари, които влизат в касата на ЕС.

„Ние също трябва да правим като тях“, заяви Тръмп, според когото Евросъюзът вижда в делата срещу технологичните гиганти лесен начин за правене на пари.

„Мисля, че ситуацията е лоша. Те атакуват наши компании, но там наистина се случва нещо по отношение на монопола“, каза Тръмп.

Европейската комисия е наложила на „Гугъл“ антимонополни глоби за 9.5 милиарда долара от 2017 г. насам, припомня Си Ен Би Си. „Фейсбук“ също е обект на разследване в много европейски страни, особено след въвеждането на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR).

Американските регулатори и законодатели също увеличиха натиска над технологични гиганти като „Гугъл“, „Фейсбук“, „Епъл" и „Амазон“, а с наближаването на президентските избори през 2020 г. тези компании често стават обект и на критики от страна на политическите партии.

Все пак Тръмп отбелязва, че подходът на американското правосъдие към големите технологични фирми би бил различен от този на европейските регулатори.