Социалната мрежа „Фейсбук” ще представи нови забрани, които касаят излъчването на видео на живо от страна на потребителите.

Информацията идва от социалната мрежа и е в отговор на множеството критики след трагедията в Крайстчърч, Нова Зенландия, където 51 души загубиха живота си в терористична атака, а убиецът пусна видео на живо докато стреляше по молещи се мюсюлмани в джамия.

Последвалият отзвук отвежда компанията до въвеждането на рестрикции. Ако даден потребител прекрачи установените правила за ползване на услугата „Фейсбук на живо”, ще му бъде временно забранено да я използва, като може да му бъде отнет достъпа до профила за 30 дни.

Вицепрезидентът по управление на продуктите във „Фейсбук" Гай Розен коментира, че компанията търси нови начини да се справи с омразата, която обхваща социалната мрежа. „Представяме политика на едно предупреждение за услугата на живо, като ще има и по-широк спектър от нарушения” каза той.

В предишни случаи това ставаше само когато потребителя наруши няколко пъти тези правила. Отделно, хората разпространяващи реч на омразата или агресивно поведение могат да бъдат перманентно блокирани.

За да бъдат максимално ефективни и целенасочени новите мерки, онлайн платформата ще си партнира с три американски университета. С тяхната помощ ще бъде развита технологията, която ще следи манипулирането на отделни снимки, видео или звук. Проектът е на стойност 7.5 млн. щатски долара.

Някои пък искат въведеждането на глоби и дори затвор за изпълнителни директори на социални мрежи, които не успяват своевременно да премахнат насилствено съдържание.

Промените във „Фейсбук” съвпадат със среща в Париж между министър-председателя на Нова Зенландия Джасинда Ардърн и френският президент Еманюел Макрон. Двамата се очаква да подпишат споразумение за въвеждане на нови лимити срещу разпространението на омразно или екстремистко съдържание онлайн. Очаква се още държави да подпишат подобно споразумение.

Докато Розен каза, че целта е да се сведе до минимум насилственото съдържание във „Фейсбук”, професорът по компютърни науки Брендън О’Конър твърди, че контролът върху видеото на живо е трудно осъществим.