След масовото убийство в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, Facebook, Google, Twitter, YouTube, а и цялата технологична общност имат един общ проблем – как могат да противодействат на тероризма онлайн.

Брентън Тарант е стриймвал на живо акцията си във Facebook, превръщайки я в публичен разстрел. Загинаха 50 души, а много други бяха ранени.

По данни на социалната мрежа 200 души са гледали “събитието” на живо, без да подадат сигнал за съдържанието му. Докато технологичната компания успее да свали видеото, то е било видяно от 4000 души и мултиплицирано още хиляди пъти в онлайн пространството. От социалната мрежа обявиха, че до момента са свалили близо 1,5 милиона дубликата. Въпреки това продължават да се появяват нови и нови файлове.

Google също работят върху засичането на клипа от стрелбата в платформата за видеосподеляне YouTube. От Twitter заявиха, че следят постоянно какво се качва и противодействат на всеки опит записът да се появи отново и да е достъпен за повече потребители.

Въпреки тези уверения от страна на уеб-гигантите, може ли видеоклипът на Тарант все още да бъде открит? Реших да направя онлайн експеримент. Оказа се, че това е много по-лесно, отколкото предполагах. Нужни са само няколко стъпки.

Има данни, че Тарант дълго време се е подготвял, за да популяризира действията си. Той е публикувал онлайн манифест от 74 страници в няколко социални мрежи и форуми с идеята трудно да може да бъде свален.

Началната страница на манифеста на Тарант

В Google с ключови думи, свързани с терористичния акт в Крайстчърч, бях препратена към линк, от който безпроблемно свалих манифеста на личния си компютър. Текстът е доста дълъг, подготвен е професионално и прилича повече на доклад, отколкото на просто нахвърляни мисли на един терорист.

Скрийншот от популярен уеб форум, в който видеото от стрелбата на Тарант все още е достъпно

Откриването на видеото се оказа още по-лесно. В популярен онлайн форум с едно единствено търсене по ключова дума бях препратена към уебсайт, който свободно показва оригиналното видео на Тарант.

Скрийншот от уебсайт, който предлага да гледате нецензурираната версия на стрелбата в Крайстчърч

След общо пет клика на компютъра си имам всичко нужно, за да стана убеден последовател на масовия убиец. След точно толкова клика в същата позиция могат да се окажат стотици хиляди други хора.

Социалните мрежи имат проблем, много сериозен проблем. Желанието за свобода на словото, свободен интернет и лесно споделяне на информация доведе до разрастващото се влияние на тероризма онлайн.

От години терористични групировки като Ал Кайда и “Ислямска държава” използват платформите YouTube и Twitter, за да публикуват видеа на екзекуции. Често тези клипове остават дълго време онлайн, избягвайки алгоритмите на социалните мрежи – проблем, който след трагедията в Крайстчърч стана съвсем забележим.

Настоящите алгоритми не работят в полза на контратероризма, напротив – те помагат на тайната радикализация. От Google заявиха, че за първи път се е наложило да “счупят” алгоритмите на търсачката в YouTube, за да не може видеото от Крайстчърч да бъде намирано. Въпреки това то все още е качено в платформата и може да бъде гледано там.

През 70-те години експертът Брайън Майкъл Дженкинс описва тероризма като “театър”. Социалните мрежи обаче го превърнаха в леснодостъпен, нискобюджетен сериал, който не можем да спрем да гледаме.

С оглед на предстоящите промени, с които от Facebook твърдят, че целят създаването на по-сигурна и защитена комуникация между потребителите, трябва да се запитаме как това ще се отрази върху разпространението на омраза онлайн.

Ключовият въпрос е дали можем да защитим обществото от радикалните идеи на глобалния тероризъм, без да застрашим свободата на словото. Към момента платформите на уеб-гигантите са и трибуна за полемика, и сцена за търговия и забавление, и прозорец към убийства в реално време. Достъпът до всичко това е еднакво лесен.