200 души са проследили на живо стрелбата в Крайстчърч, Нова Зеландия, при която в две джамии бяха убити 50 души, сочат данни на социалната мрежа “Фейсбук”. Нито един от тези потребители не е докладвал лайвстриймът, в който Брентън Тарант разстрелва жертвите си.

Първият сигнал за излъчваното на живо видео идва 12 минути, след като лайвстриймът е приключил.

Според официалните данни на социалната мрежа около 4000 души общо са гледали оригиналното видео преди то да бъде премахнато. По-големият проблем за “Фейсбук” е как да се справи с появяващите се копия.

Социалната мрежа въвели данни в алгоритъма си за разпознаване на видеоклипове онлайн, който да блокира всяко видео, което визуално изглежда подобно или същото като това на Брентън Тарант.

“През първите 24 часа премахнахме около 1,5 млн. видеа-копия на атаката, споделяни по цял свят. Повече от 1,2 млн. от тези клипове бяха блокирани още при качване в мрежата и не бяха видени от други потребители”, пише в официалното съобщение на социалната мрежа.

От компанията поясняват още, че работят тясно с Глобалния интернет форум за контратероризъм, като с тях са споделили повече от 800 видеоклипа, свързани по някакъв начин с оригиналното видео. Те са предоставили на форума също лични данни, линкове, постове във “Фейсбук” и др., които биха спомогнали за разследването.

“Оставаме шокирани от ужасяващия терористечен акт в Крайстчърч. Готови сме и вече помагаме на разследването на това престъпление. В технологичната индустрия ще продължим да работим срещу езика на омразата и заплахата от тероризъм”, пишат още от “Фейсбук”.