Броят на жертвите на нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч достигна 50, след като полицията откри още едно тяло в една от джамиите. Те са на възраст от 3 до 77 години.

Сред убитите има и четири жени, сочи списък на жертвите, който имат близките. Пълните подробности за загиналите все още не са потвърдени публично от властите, а списъкът не е пълен. В него са включени имената на 44 мъже и жени. Липсва самоличността на две от 50-те жертви.

Ранените са 50 души, като 36 от тях остават в болница. Двама души са в критично състояние.

Междувременно стана ясно, че кабинетът на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардън е получил „манифеста“ на Брентън Тарант 9 минути преди атаката.

„Аз бях една от повече от 30 получатели на манифеста, които ми бяха изпратени по електронната поща 9 минути преди нападението. В него не е имало включена локация, нито специфични подробности“, каза Джасинда Ардън, допълвайки, че документът е бил препратен на разузнавателните служби две минути, след като е бил получен.

Ардън обяви, че ще поиска отговори от "Фейсбук" и другите социални медии за това как атаката е била излъчвана от нападателя на живо в платформите им. Видео, в което нападателят стреля по жертвите си, беше излъчвано в продължение на 17 минути, а след това беше споделено в "Туитър", "Ю Тюб" и няколко други платформи.

В същото време в изявление "Фейсбук обяви, че за първите 24 часа след атаката са били премахнати 1,5 милиона видеоклипа на атаката, от които 1,2 милиона са били блокирани още при качването им.

Турският президент Реджеп Ердоган показа запис от нападението срещу джамиите на митинг и определи атаката като посегателство срещу "нашата страна, нашия народ и мен самия". Той подчерта, че страните по цял свят, особено западните, трябва да попречат на възхода на ислямофобията.

Ердоган добави, че нападателят е отправил заплахи към мюсюлманите от турски произход. Тарант е посетил два пъти Турция и е заявил, че турците нямат място в Европа, добави президентът.

"Не искаме да видим отново конфликт между кръста и полумесеца", подчерта Ердоган на митинга.

Лидери от цял свят изразиха тъгата и възмущението си от нападението срещу джамиите.