Европейската комисията глобява „Гугъл” с 4,34 милиарда евро за нарушение на антитръстовите правила на ЕС, съобщиха от ЕК.

Посочва се, че от 2011 г. насам „Гугъл” е налагала незаконни ограничения на производителите на устройства, работещи с „Андроид”, и на операторите на мобилни мрежи, за да затвърди господстващото си положение в областта на общото търсене в интернет.

Тези практики трябва да бъдат прекратени в рамките на 90 дни или ще трябва да понесат глоби в размер до 5% от средния дневен световен оборот на „Алфабет”, дружеството майка на „Гугъл”.

Посочва се, че още, че са обещавани „финансови стимули” на производители и оператори, за да бъде търсачката „Гугъл” единствена инсталирана опция.

Обвинението, повдигнато официално през април, твърди също, че „Гугъл“ не позволява на производителите да продават смартфони, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на кода на „Андроид”.

Компанията отрича обвиненията.

Към април 2015 г. „Андроид” е операционната система в 64 на сто от европейските устройства. От тогава досега ръстът на устройствата е над 70%.