Фалшиви новини удрят милиони потребители във „Фейсбук” ден преди началото на вота за Европейския парламент. След независимо разследване на неправителствената организация „АвАз”, близо 500 акаунта във социалната мрежа са свалени за разпространение на реч на омразата, както и дезинформация, пише "Гардиън"

„Фейсбук” страниците оперирали на територията на Франция, Германия, Италия, Великобритания, Полша и Испания. Повечето от тях манипулирали потребителите като изкуствено агитирали различни партии, в абсолютен разрез с регулациите на мрежата.

Според данните на разследването, само тези групи са били последвани от около 6 млн. души, като в момента се разследват още стотици акаунти с допълнители 26 млн. последователи. Страниците с фалшивите новини са били доста по-популярни от тези на крайно десните и анти-ЕС партиите в съответните страни.

От „АвАз” допълниха, че потребителите не само са „харесали” страниците, но са и взаимодействали с тях чрез реакции, споделяния и коментари. Общият брой на гледанията на тези профили надхвърля 500 млн. – повече от гласоподавателите в целия ЕС.

Интересното е, че в различните страни, съдържанието на фалшивите страници е било представяно по различни начини. Целта е да се въздейства на различните политически възгледи и процеси, а според разследването, тези акаунти действат с години.