Сред пленените от Русия украински моряци има и бесарабски българин.

Владимир Варимез от село Бановка е един от 24-те моряци, които бяха арестувани, след като с три украински кораба опитаха да преминат през Керченския проток.

Информацията беше потвърдена за bTV от кмета на селото Виктор Генчев. Той допълни, че бащата на Владимир все още е в Бановка, но е възможно на определен етап да замине за Севастопол, където да направи опит за среща със сина си.

В неделя Русия обстрелва и задържа три украински бойни кораба край бреговете на Крим. Съдът в Крим арестува всички 24 моряци, задържани след престрелката. Двете страни взаимно се обвиняват в провокация.

Министерството на външните работи на Република България още вчера бе уведомено, че украински гражданин от български произход на служба в украинската армия е сред задържаните войници на борда на трите кораба, опитали се да преминат Керченския пролив. Това заявиха специално за bTV от Министерството на външните работи.

Снимка: Болградская газета \"Дружба\"

По информация на кмета на родното му село той няма българско гражданство. Данни, че въпросният човек е български гражданин, няма и в информационните масиви в България.

Страната ни ясно е заявила, че настоява за незабавно освобождаване на всички моряци от трите украински кораба.

Ако при допълнителни проверки се установи, че задържаният военен е и български гражданин, ще направим всичко възможно той да получи консулска защита, посочиха още от МВнР. Българското Генерално консулство в Одеса е във връзка с кмета на родното село на момчето.

Снимка: btvnovinite.bg

Владимир винаги е мечтал да бъде военен,  което се случва рядко в наши дни, посочва кметът на селото Виктор Генчев пред болградския вестник „Дружба”. Той сбъдва мечтата си и остава да служи по договор в Крим. „Когато Крим беше анексиран, Владимир се оказа верен на военната клетва и се върна в Одеса, където продължи да служи в редиците на въоръжените сили на Украйна, разказва още кметът на Бановка пред вестника.

„Володя е много добър човек, спортът е неговата страст ... Много се притесняваме за Володя и вярваме, че всичко ще бъде решено и той ще се върне вкъщи в безопасност и здрав…", каза Виктор Генчев.

Роднинии приятели на Владимир Варимез се опитват да се свържат с него, но досега безуспешно. Баща му, неговият по-голям брат, както и неговата мащеха и полусестра, живеят в Бановка.

„Ще продължим опитваме да установим контакт с Володя по всички възможни начини, защото не сме безразлични към съдбата му", казва още кметът Виктор Генчев.

  • Петима от заловените украински моряци остават в ареста в Москва
  • ЕС изпраща мисия в Украйна през 2019 г.
  • Бойко Борисов призова Русия да освободи украинските моряци
  • Украйна предаде на НАТО списък с виновните за кризата в Керченския проток
  • Нова българска връзка в конфликта Москва – Киев
  • Путин обвини Украйна, че не желае мирно решаване на конфликта с Русия
  • Притеснение в Бановка заради арестувания Владимир и военното положение
  • Украйна поема грижите за семействата на задържаните от Русия моряци
  • Още една безсънна нощ за семейството на задържания бесарабски българин
  • Румен Петков: България преждевременно обвини Русия за напрежението в Керченския проток