Бесарабският българин Владимир Варимез винаги е искал да служи във въоръжените сили на Украйна, като преди анексирането на Крим той е служил на полуострова. Това разказа за bTV кметът на родното село на моряка, който заедно със свои колеги беше задържан от руските власти в Керченския проток. 

От Министерството на външните работи съобщиха за bTV, че от вчера знаят за задържането на Варимез, като на този етап няма данни той да има българско гражданство. 

Ето какво разказа още кметът на село Бановка Виктор Генчев.

Интервю на Мария Аладжова

– Успя ли някой да се свърже с Владимир Варимез?

Никой не се е свързал, защото връзка с тях няма. Вчера от военноморския флот на Украйна събраха семействата на моряците в Одеса. Но връзка с Владимир в момента няма. Аз се опитах да се свържа с него, родителите се опитаха да се свържат с него – все още не сме успели. Доколкото на мен ми е известно – част от родителите на задържаните моряци са заминали за Крим.

– А родителите на Владимир?

Не, родителите му са тук – в селото. Той  е добър млад човек, който се е родил в Украйна, който някога е служил в Крим и при анексирането на Крим се върна тук – в Украйна, и продължи службата си в Одеса.

– На колко години е?

На 26. 92-ри набор е.

– Има ли братя или сестри?

Има по-голям брат – Саша. Той живее в Одеса. Има и по-малка сестра, която е във втори или трети клас, не помня вече. 

– Те притеснени ли са?

Разбира се, родителите винаги се притесняват за децата си. Ние ги успокояваме, както можем. Казваме им, че всичко ще е наред. Надявам се, че нашето правителство ще предприеме всички разумни мерки, за да могат да се приберат момчетата ни.

– Има ли вече яснота кога ще се върнат задържаните моряци?

Още нищо не е ясно. Това, което прочетох днес е, че е прието решение да останат затворени два месеца. Засега е така.

– Разкажете ми повече за Владимир. Къде е учил за моряк?

Той получи образованието си в Измаил, цял живот е мечтал да стане военен. В крайна сметка постигна мечтата си и влезе във флота. После, когато го извикаха във въоръжените сили на Украйна, подписа договор за служба и оттогава – вече около 7 години, е на служба.

– Казвате, че е служил в Крим. Преди колко години?

През 2013 – 2014 г. Когато Русия анексира Крим, тогава той реши да остане на служба и се върна обратно в Украйна. Той се роди в независима Украйна и затова реши да се върне.

– Той има ли семейство – жена, деца?

Деца със сигурност няма, дали има приятелка или не – не знам, тъй като живее в Одеса. Прибира се отвреме навреме при родителите си. Много обича селото си. Така че за приятелката не мога да кажа нищо – че не е женен знам със сигурност.

– Какви са настроенията в Бановка? Хората притесняват ли се или всеки живее собствения си живот?

Хората винаги се притесняват. Селото все пак е като едно голямо семейство – винаги се притесняваме един за друг. Винаги ни е тежко, обидно и болно за нашите деца. Моят син например е приятел с Володя. Те са много близки, постоянно си пишат. Така че това са на практика наши деца и винаги се притесняваме за тях.