Арканзас стана първият щат в САЩ, който забрани някои видове лечение на транссексуални младежи. Това стана факт, след като беше преодоляно ветото на губернатора Аса Хътчинсън.

Според закона, който е гласуван в Арканзас, с лиценза си може да се раздели всеки лекар, който прилага например хормонална терапия или извърши смяна на пола на лице под 18 г. Пациентите пък ще могат да го съдят, ако на по-късен етап съжалят за решението си да се подложат на такава процедура.

Губернаторът Аса Хътчинсън, който е републиканец, наложи вето върху законопроекта след молби на педиатри, социални работници и родители на транссексуални младежи, които заявиха, че мярката ще навреди на общността, която вече е изложена на повишен риск от депресия и самоубийство.

Наложеното вето от Хътчинсън не оцеля дълго, след като разпоредбите бяха прегласувани от щатския законодателен орган. Вотът премина лесно в Камарата на представителите с 72-25 гласа и в Сената с 25-8. И в двете републиканците имат мнозинство.

Политиците ли се грижат за детското здраве?

Американската академия по педиатрия, която се състои от 67 000 педиатри, е сред няколкото медицински организации, които се противопоставят на законопроекта в Арканзас. Според тях мерките ще лишат младежите от нужните медицински грижи и рискът от самоубийство ще се повиши драстично.

Републиканският сенатор Алън Кларк, който е сред поддръжниците на закона, описа т.нар процедура по утвърждаване на пола като „в най-добрия случай експеримент и в най-лошия сериозна заплаха за благосъстоянието на детето”.

В същото време, обаче, Американската академия по педиатрия и Обществото на ендокринолозите подкрепят достъпа до хормонални лечения за деца с диагноза полова дисфория – това е чувство на дискомфорт, което се появява при хора, чиято полова идентичност се различава от пола, с който са се родили.

Законът поставя здравето и медицинската грижа за децата в ръцете на политиците и ограничава възможностите на педиатрите да се грижат за пациентите си, смята президентът на Академията по педиатрия Лий Биърс.

Експеримент с последици

„Те (младежите-б.р.) не са зрели достатъчно, за да вземат такъв тип решения“, коментира политикът от Тенеси Джон Рейгън. Той е главният поддръжник на местния законопроект, който ще изисква съгласието на трима лекари, за да може даден трансджендър младеж да се подложи на съответните процедури.

Поддръжниците на текста се аргументират с това, че искат да предпазят децата от необратими резултати, за които биха съжалявали след време.

Друг републикански политик – Робин Лундструм, заяви, че „нашите деца стоят като пионки в момента. Те са непълнолетни и са деца и трябва да бъдат защитени” от хирургично и хормонално лечение. Според Лундструм „дори и медицината понякога греши“, като за нея процедурите по смяна на пола и хормоналната терапия са експерименти върху децата.

В подкрепа на закона се обявиха и от няколко родителски организации. Според председателя на Семейния съвет в щата Джери Кокс текстовете създават „историческо законодателство“, продукт са на „морална смелост“ и, като цяло, са „правилно решение“.

А съжаляват ли наистина?

На основния аргумент на поддръжниците на закона се противопоставя твърдение на д-р Джак Търбан - сътрудник по детска и юношеска психиатрия в Медицинския факултет на Станфордския университет. Според него всички съществуващи проучвания показват, че рядко пациенти съжаляват за процедурите по смяна на пола.

Д-р Търбън отбелязва, че при пациенти с диагноза полова дисфория се наблюдават значителни промени в тялото, които изискват медицинска намеса. В противен случай може органите да се увредят.

Законова регулация и в спорта

На 26 март губернатор Хътчинсън е подписал друг законопроект, който би забранил на транссексуалните жени да участват в женски спортове.

Подобно на Арканзас, в щата Мисисипи и Тенеси влезе в сила закон, който забранява на спортисти, които са от мъжки пол по рождение, да участват в женски спортове в държавни училища и университети.

Щатът Айдахо прие подобен закон миналата година, който обаче беше спрян от влизане в сила от федералния съд.

Републиканска свръхактивност

Според ЛГБТИ активисти в САЩ Републиканската партия е предложила рекордните 127 законопроекта в 22 щата, които пряко засягат трансджендър правата.

Прецедентът от Арканзас е важен за всички младежи, които в момента са на хормонална терапия. Според медици прекъсването на лечението може да доведе до сериозни промени в психичното здраве на транссексуалните, тъй като постигнатият прогрес може да бъде загубен.

Така най-лошото възможно развитие на този сюжет се оказва свързано с живота на младите хора, които така или иначе принадлежат към група с исторически висок процент на самоубийства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!