79% от българите са на мнение, че човешките права трябва да са гарантирани на всеки – без значение от неговата сексуална ориентация или полова идентичност. Това показва проучване за нагласите на обществото към гей общността, резултатите от което бяха представените в студиото на „Лице в лице“ от Симеон Василев от фондация „Глас“.

58% подкрепят включването на ЛГБТИ тематика и проблематика в учебната програма, много от запитаните смятат, че престъпленията от омраза трябва да влязат в Наказателния кодекс.

„Кресливото политическо говорене създава илюзията, че обществото не е толерантно. Обществото е много по-склонно да приема различията“, подчерта Василев.

По думите му това не значи, че няма дискриминационна среда, създавана от общественото говорене – половината от 430 анкетирани гей хора са страдали от тревожност и депресия, всеки четвърти е имал панически атаки и суицидни мисли.

„Гей хората са много по-свободни да бъдат открити за сексуалната си ориентация сред колегите и на публични места, но все още се страхуват да бъдат открити пред родителите си, сред роднините си и в училището“, коментира Симеон Василев.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!