„Докато хетеросексуалните хора имат право да избират дали да сключат брак, хомосексуалните няма това право. Трябва да им бъде гарантирана поне някаква форма на припознаване на това съжителство”, категорична е адвокатът и активист за човешки права Деница Любенова.

Любенова представлява Лили Бабулкова – жената, която съди Столичната община, защото отказват да признаят брака ѝ с друга жена. Двете сключили граждански брак във Великобритания, където това е разрешено и сега се опитват да го узаконят и в България.

„Родителите ми приеха много добре връзката ни. Няколко години по-рано разбраха за сексуалната ми ориентация. Трябваха ми няколко месеца да събера решимост да говоря с тях и мога да се похваля, че съм един от немногото хора, които не са имали никакви сътресения в семейството след това”, разказва Бабулкова.

„Бракът трябва да е право, а не задължение”, категорична е Бабулкова.

Тя и съпругата ѝ се решили на тази стъпка и от прагматична гледна точка, защото и двете много искат да имат деца заедно.

„Според мен правото е на наша страна в случая, но в същото време се изисква много смелост от страна на този, който ще отсъди накрая”, смята Любенова.

„Имаме право на брак дотолкова, че ние съществуваме. Пред закона сме точно толкова задължени, колкото всички останали  и най-важното – ако ние получим това право, на никого нищо не отнемаме и не пречим”, казва Бабулкова.

„Когато един законодател не признава отношенията на хората с хомосексуална ориентация, тогава говорим за отнасяне към тези хора като с втора ръка граждани и придаване на по-ниска морална стойност на техните връзки”, категорична е Любенова.