През 2019 г. станахме свидетели на пореден опит за импийчмънт в историята на Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп може да загуби поста си по обвинения, че го използва за лична изгода. 

Каква ще е съдбата на третия в историята американски президент, предложен за отстраняване от длъжност, предстои да видим.

 

 

Две основни обвинения стоят в основата на процедурата по импийчмънт – злоупотреба с президентския пост и възпрепятстване на разследването в Конгреса. В края на декември, след продължили над 11 часа дебати, Камарата на представителите, доминирана от демократите, гласува за отстраняването на Тръмп от власт.

Снимка: btvnovinite.bg


„Трагично е, че безразсъдните действия на президента правят импийчмънтът необходим. Той не ни даде друг избор.”, коментира Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите.

 

В основата на разследването стои доклад на разобличител срещу Тръмп. В него се споменава телефонен разговор на 15 юли между милиардера и украинския президент Володимир Зеленски.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Твърди се, че американският президент е притискал Зеленски да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън, който се кандидатира срещу Доналд Тръмп за президентските избори догодина, и сина му Хънтър, който е работил за украинска енергийна компания.

 

 

Преди това Тръмп наредил да бъдат замразени 391 млн. долара военна помощ за Киев. Президентът отрича да е направил нещо нередно.

Снимка: btvnovinite.bg


„Това е най-лошият лов на вещици в политическата история... Ние разполагаме с цялата стенограма на разговора, която ще бъде огласена утре”, каза Тръмп.

 

Украинският президент на свой ред отрече да е притискан. „Чухте, че проведохме, смятам, ползотворен телефонен разговор, нормален, говорихме за много неща. Мисля, а и вие четохте, че никой не ме е притискал”, заяви Зеленски.

 

Снимка: btvnovinite.bg


Заедно с Бил Клинтън и Андрю Джаксън, Доналд Тръмп става третият американски президент, станал обект на импийчмънт.

Процедурата сега отива в Горната камара, където надали ще се стигне до успешен за демократите край, тъй като Сенатът е контролиран от репуликанците, на чиято подкрепа Тръмп разчита. Процесът там се очаква да започне през януари.

  • Равносметката 2019: В края на годината Бойко Борисов смени социалния министър
  • Равносметката 2019: Димитър Маринов развя българското знаме на наградите "Оскар"
  • Равносметката 2019: 50 години след кацането на Луната – време за завръщане?
  • Равносметката 2019: Целувката на Кобрата
  • Равносметката 2019: Медали, върхови постижения и признание за българските спортисти
  • Равносметката 2019: Скандалите в БФС
  • Равносметката 2019: Истерията „социалните ще ни вземат децата”
  • Равносметката 2019: Зараза, протести и напрежение заради чумата по свинете
  • Равносметката 2019: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман
  • Равносметката 2019: Местните избори