Американският президент Доналд Тръмп е пред отстраняване, а процедурата по импийчмънт е в ход. Долната камара на Американския конгрес призна американския президент за виновен по две обвинения - злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

В историята на Съединените щати това ще е третият президент, който се изправя пред такава процедура по отстраняване.

Снимка: btvnovinite.bg

Досега долната камара е гласувала за импийчмънт на двама президенти - Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. И двамата остават на поста.

Снимка: btvnovinite.bg

Какво предстои? Камарата на представителите е долната камара на Конгреса. Сега ще има истински съдебен процес в американския Сенат, известен като Горната камара. 

Залозите са, че отстраняването от Белия дом няма да се случи.  Защото ако Камарата на представителите е доминирана от демократите, то Сенатът е доминиран от републиканците. А Тръмп е републиканец.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се гласуването да не събере нужните гласове. 53-ма републиканци срещу 47 демократи. Освен ако не бъде предаден от 12 негови съпартийци.

Повече от 11 часа продължиха дебатите в Камарата на представителите. Доводът на демократите - да запазят конституцията, защото според тях Тръмп е опасен за демокрацията и националната сигурност. Аргументът на републиканците е, че процедурата е политическа.

Вотът в долната камара на Конгреса, доминирана от демократие, даде начало на процедурата по отстраняване по двете основни обвинения - злоупотреба с власт и във възпрепятстване работата на Конгреса.

Снимка: btvnovinite.bg

Така на ход е Сенатът, в който трябва да се проведе "съдебния процес" срещу Тръмп.

„Алинеите са като като обвинителен акт. Те са обвинение. Те водят до събеден процес в Сената, председателстван от Джон Робъртс като главен съдия и всички 100 сенатори като съдебни заседатели. Необходими са две трети от гласовете или 67 сенатори, за да бъде осъден и остранен президента”, обяснява проф. Алън Личмън. 

Изненадващо демократите иска да отложат началото на процедурата за по-подходящ момент.

„Ще решим каква да е динамиката на процеса, но се надяваме, че резолюцията скоро ще бъде в Сената”, казва председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

А президентът Тръмп коментира вота по време на предизборен митинг в Мичиган.

„Нямам чувството, че съм отстраняван от поста. Страната се развива по-добре от всякога, не съм направил нищо лошо, и имам огромна подкрепа в Републиканската партия, каквато не съм имал досега.", каза Тръмп.

Белият дом излезе и с изявление, че президентът "ще бъде напълно оправдан" в Сената.

Вероятно това ще е точно така - Тръмп ще получи процедурната победа в Сената, но ще плати политическата цена. А колко висока ще е тя, ще разберем на изборите догодина.Но както отбеляза един анализатор: "Съединените щати са в студена гражданска война и този импийчмънт допълнително усилва разделението в страната". Проучванията показват, че хората са по равно разделени "За" и "Против" отстраняването на Доналд Тръмп от Белия дом.

Очаква се гласуването за отстраняване да не събере нужните гласове.