Камарата на представителите подкрепи отстраняването на американския президент Доналд Тръмп.

Първото гласуване - за злоупотреба с власт – мина с 230 гласа „за” срещу 197 гласа „против”, а второто – за възпрепятстване на разследване на конгреса във връзка с действията на Тръмп по отношения на Украйна  – с 229 законодатели „за” и 198 – „против”.

Така американкият президент може да стане третият държавен глава на САЩ, който отива на процес за свалянето му от поста.

Гласуването беше чисто партийно – всички демократи, които са мнозинство в Камарата, гласуваха „за”, а републиканците – „против”.

Докато Камарата дебатираше, Тръмп присъстваше на предизборен митинг в Мичиган.

„Нямам чувството, че съм отстраняван от поста. Страната се развива по-добре от всякога, не съм направил нищо лошо, и имам огромна подкрепа в Републиканската партия, каквато не съм имал досега”, обяви американският президент.

Белият дом на свой ред излезе с изявление, в което изрази увереност, че президентът ще бъде напълно оправдан по делото в Сената.

Заедно с Бил Клинтън и Андрю Джаксън, Доналд Тръмп става третият американски президент с официална процедура за сваляне от власт.

Процесът по импийчмънт сега отива в Сената, където трудно ще мине, тъй като камарата е контролирана от репуликанците. Очаква се процесът да започне през януари.