Процедурата по импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп е вътрешнополитическа борба. Това каза на 15-тата юбилйена голяма пресконференция държавният глава на Русия Владимир Путин.

Путин определи събитията в американския Конгрес като „обикновено продължение на вътрешнополитическа борба" между демократите и републиканците. Руският президент дори упрекна журналиста, който зададе въпроса, че „говори за Тръмп, сякаш е приключило" управлението му.

Камарата на представителите подкрепи отстраняването на американския президент Доналд Тръмп.

Първото гласуване - за злоупотреба с власт – мина с 230 гласа „за” срещу 197 гласа „против”, а второто – за възпрепятстване на разследване на конгреса във връзка с действията на Тръмп по отношения на Украйна  – с 229 законодатели „за” и 198 – „против”.

Снимка: EPA/Reuters

Държавният глава на Русия подчерта, че т.нар. „украинска сага” е само предлог, използван от демократите, за да бъде задействана процедурата по импийчмънт на Тръмп, след като са се провалили в опитите да убедят американците, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г.

Путин коментира и че страната е заинтересована в развитието и поддържането на двустранните отношения със САЩ. И ще го правим независимо кой се намира в Белия дом, заяви още руският президент.

Путин за ЕП: Цинично е решението да се приравни СССР към тоталитаризма

Руският президент не подмина и темата за ЕС и прирявняването нс Съветския съюз към тоталитаризма:

Снимка: EPA/Reuters

Решението на ЕП за това приравняване е неприемливо, заяви Путин.

Той поясни, че смята това за цинично, пише РИА Новости. Путин припомни разделянето на Чехословакия между Хитлер, англичаните и французите, както и за това, че СССР е призовавал за създаване на антихитлеристки фронт.

Руският президент в отговор на въпрос на CCTV: Китайската икономика е станала по-голяма от американската 

Путин коментира и че китайската икономика е станала по-голяма от американската, а на въпрос на китайския канал CCTV отговори, че главното постижение в руско-китайските отношения е голямото ниво на доверие.

На тази база може да развиваме съвкупността от икономическите въпроси и застъпи темата за многополярния свят, който „вече съществува.”

"Светът не може вече да бъде еднополярен с един център, откъдето управлява всемирната общност. В това много голяма роля имат отношенията ни с Китай", поясни руският държавен глава.

Путин за климатичните промени: Никой не знае причината за тях 

Владимир Путин отговори и на въпрос за климатичните промени, като заяви, че никой не знае точната причина за появата им.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. "Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", изтъкна той, цитиран на сайта на "Росийская газета".

Снимка: EPA/Reuters

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът.

В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, заяви президентът.

Той припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. "У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин. "Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той.

Путин не за пръв път прави забележки, налагащи извода, че човешката дейност не е основна причина за климатичните промени, отбелязва АФП.

Путин е президент на страна, която е голям производител на въглеводороди. През ноември той разкритикува призивите за отказ от изкопаемите горива, отправяни по-специално в Европа. Щом се лансират подобни идеи, човечеството може отново да се върне в пещерите, защото няма да има какво да се потребява, каза Путин, припомня БТА.

Снимка: EPA

Руският държавен глава отговори на много вътрешнополитически въпроси, свързани с подобряване лечението на деца, пенсионната реформа, демографската криза, както и обеща да напише статия за Втората световна война.

Събитието, което продължава над 3 часа, Путин отговаря на журналистически въпроси. Пресконференцията беше прекъсната за кратко заради български журналист, който искаше да подари икона на руския президент.

Тази година са акредитирани рекордните 1895 журналисти от Русия и света.