Конгресмени от Демократическата партия изпратиха призовка в Белия дом. Тя изисква от администрацията и по-точно вицепрезидентът Майк Пенс, документите, свързани с украинската афера, пише „Ню Йорк Таймс”.

Призовката е адресирана до Мик Мулвани, действащият началник на служителите в Белия дом и дава двуседмичен срок – до 18 октомври.

Републиканците се искат „чувствителни” документи и кореспонденция, от които обаче всеки кабинет може да се възползва от т. нар. привилегия на изпълнителната власт (executive privilege) – възможността да бъде задържана информация в обществения интерес.

Информацията, ако бъде предадена до крайния срок, може да представи ключови моменти за това какво се е случило в отношенията между двете страни и какви мерки, ако има такива, е предприел Вашингтон, за да ги прикрие.

NYT пише, че изискване на архивни записи от настоящ вицепрезидент е необичайно. Именно затова от офиса на Пенс не забавиха да подчертаят, че той може да не сътрудничи. В писмо до него, председателите на три комисии пишат, че са заинтересувани във „всяка роля, която може да е изиграл Пенс” в украинската афера.

Освен това се изисква и обстоен списък с всякакви дейности, извършвани между САЩ и Украйна. Той трябва да бъде предаден до 15 октомври.

Президентът Доналд Тръмп е убеден, че няма да бъде импийчнат. Той обяви, че се подготвя за „епична” политическа битка в своя защита и предсказа, че долната камара на Конгреса, водена от Демократите ще одобрят документите за импийчмънт, но Сенатът, воден от Републиканците, ще го оправдае.

В частна среща държавният глава разговаря с Републиканската партия, защитавайки своята позиция относно Украйна и призова съпартийците му да го подкрепят.

Междувременно стана ясно, че втори служител на националното разузнаване е бил притеснен от действията на Тръмп спрямо Украйна. Все още не е ясно дали ще даде бъде подадена официално оплакване и показания пред Конгреса.

Официалната призовка може да бъде намерена тук.

Тук е публикувано официалното писмо до вицепрезидента Майк Пенс.