Изпращаме 2019 г. със знакови смени на ръководни постове в съдебната система. Иван Гешев е новият главен прокурор. Той зае мястото на Сотир Цацаров след поредица спорове и скандали, обществено недоволство и протести.

Снимка: Ладислав Цветков

Сотир Цацаров излезе от съдебната власт и пое ръководството на напълно самостоятелната и независима антикорупционна комисия.

„Към момента продължавам 99%, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално. А като се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш”, каза Иван Гешев.

Снимка: Ладислав Цветков

Само месец след тези думи, единият процент вероятност се случи. Той застана на старта на това състезание сам със себе си и обясни, че е получил подкрепата на всички 11 прокурори от Висшия съдебен съвет. Затова нямало как да не поеме тази отговорност.

Цветистият език и показен стил на Иван Гешев се помнят още от мега делото КТБ, обвинителният акт от 11 000 страници и задържането на Десислава Иванчева.

„Задачата, която е стояла пред екипа на това дело, беше със сложност близо с дизелов двигател да кацнем на Луната. Към момента не смятам, че сме кацнали. Не сме установили някакви неща, свързани с господин Пеевски, които да касаят описаната от мен схема и затова не съм го посочил в това изложение”, обясни Гешев.

Снимка: Ладислав Цветков

Липсата на втори кандидат доведе до много протести в подкрепа на Иван Гешев. Между организаторите им беше забелязан и мъж, участник в десетки протести в годините назад – като този срещу високите цени на горивата, както и преди 4 години в конфликта в квартал „Орландовци” в София.

Продължиха и протестите срещу избора на Иван Гешев. Напрежението стигна до едно вето на президента и втори избор на Гешев със същият резултат – 20 на 4 гласа.

Спорът се премести в заседателната зала на ВСС и излезе от рамките на доброто възпитание. Атанаска Дишева, която не подкрепи Гешев, съобщи, че е била заплашвана от него, съдии и адвокати настояха за извинение.

„Излезе от една стая, застана над Цацаров и мен и каза, че от мен ще излезе чудесен общински съветник”, каза Дишева. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Как тя е възприела това нещо, аз не мога да й забраня, но аз лично, когато приключа кариерата си на прокурор, бих се радвал да сменя кариерата си с общински съветник. И не виждам нищо лошо в това”, обясни Гешев.

Той каза още, че вижда политически натиск върху избора му и обобщи ситуацията в три изречения: „Това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС. Безпрецедентна в рамките на България. Безпрецедентна в рамките на света. Ние можем да кандидатстваме за Гинес.”

Без протести и скандали бе приета кандидатурата за председател на антикорупционната комисия. Сотир Цацаров събра около името си политическото мнозинство на страната, събра концепцията си в 27 страници и се отдръпна от поста на главния прокурор предсрочно.

Европейският съюз също има своя първи главен прокурор. Това е Лаура Кьовеши - бивш ръководител на специализираната прокуратура на Румъния. Основната задача на европейската прокуратура - разследването на злоупотреби с европейски пари. Досега под ръководството на Кьовеши в Румъния са започнали съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43-ма депутати и 260 политици.

  • Равносметката 2019: В края на годината Бойко Борисов смени социалния министър
  • Равносметката 2019: Димитър Маринов развя българското знаме на наградите "Оскар"
  • Равносметката 2019: 50 години след кацането на Луната – време за завръщане?
  • Равносметката 2019: Целувката на Кобрата
  • Равносметката 2019: Медали, върхови постижения и признание за българските спортисти
  • Равносметката 2019: Скандалите в БФС
  • Равносметката 2019: Истерията „социалните ще ни вземат децата”
  • Равносметката 2019: Зараза, протести и напрежение заради чумата по свинете
  • Равносметката 2019: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман
  • Равносметката 2019: Местните избори

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!