Иван Гешев прие властта на главния прокурор от Сотир Цацаров. При полагането на клетвата, новият обвинител №1 обеща прокуратурата да бъде „по-динамична и да има повече справедливост”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Предстои, променяйки се и стъпвайки на традициите си и на добрата основа, която имаме, да отговорим на очакванията на българските граждани, на хората, които ни плащат заплатите за повече справедливост”, бяха първите думи на Гешев.

 

 

Церемонията

Той положи клетва в присъствието на конституционни съдии, министрите на правосъдието и вътрешните работи, шефовете на всички спецслужби, членове на Висшия съдебен съвет, и политици.

Снимка: Ладислав Цветков

На церемонията не присъстваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и президентът Румен Радев.

Сотир Цацаров каза, че се оттегля с усещането, че е свършил немалко работа и че е горд с колегите си.  

 

„Първото предизвикателство пред вас и пред огромната част от колегите са започналите вече дебати за т. нар. „Конституционен модел на прокуратурата”. Силно се надявам, че нямат за модел евтин, безполезен и политически шум, а са за доброто на Конституцията и за доброто на всички български граждани”, каза Цацаров.

 

 

Реформа в прокуратурата

На излизане от залата Иван Гешев каза, че все още няма същински дебат за промени в Конституцията и мястото на прокуратурата. „Това към момента е политически въпрос, в него няма право, този проблем. Ако въобще е проблем, той е в компетентност на Народното събрание и политиците, а не на прокуратурата”, посочи той.

Снимка: Ладислав Цветков

Гешев допълни, че  по въпроса ще изгради Консултативен съвет към прокуратурата. До един месец ще станат ясни хората, които ще бъдат негови заместници.

Междувременно Министерският съвет внесе в Конституционния съд искане за тълкуване на Конституцията, за да стане ясно дали фигурата на „независимия прокурор” е възможна. Кабинетът внесе своя законопроект в парламента, без обществено обсъждане.