Новият главен прокурор вече официално е Иван Гешев. Той се закле в Тържествената зала в съдебната палата.

Той положи клетва в присъствието на конституционни съдии, министрите на правосъдието и вътрешните работи, шефовете на всички спецслужби, членове на Висшия съдебен съвет и политици. На церемонията не присъстваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и президентът Румен Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

Гешев обеща прокуратурата да е по-отворена към проблемите на хората. „Вярвам, че прокуратурата ще стане по-открита и ще се отвори към проблемите и болките на хората и ще стане по-динамична. Вярвам, че ще направим това, ако сме единни, ако виждаме в институциите партньор, а не враг. Ако сами решаваме собствените си проблеми, а не прехвърляме отговорността на някой друг – лесният път, избран от някои други”, заяви Гешев.

Той обяви, че има „политически и всякакви други атаки”, целящи дестабилизация на прокуратурата и даже „нейното унищожение”.

Снимка: Ладислав Цветков

По-късно той разгърна пред журналисти тезата си, като обяви, че го чака най-тежкият мандат от 1989 г. насам. „Стигнали сме предела, след който ние (не само прокуратурата, а държавата) все пак трябва най-после да отговорим на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Прокуратурата поради това, че е в добра кондиция и заработи на други обороти през последните години, сме подложени на сериозни атаки”, коментира Гешев.

Ще се включи ли в инициираните от президента дебати за статута на главния прокурор? „Когато инициираш дебат, трябва да имаш конкретна тема. Това към момента е политически въпрос, в него няма право. Този проблем е в компетенцията на НС и на политиците”, отговори новият главен прокурор.

Самият Цацаров след церемонията коментира единствено, че виждането му е, че държавното обвинение трябва да остане в съдебната власт и видя в целия дебат голям риск за прокуратурата.

Гешев има свое мнение и за препоръките на Венецианската комисия по линия на възможностите за търсене на отговорност на главния прокурор. Той отбеляза, че става дума за експертна структура извън ЕС, която има „огромно морално въздействие, но техните препоръки не са задължителни (…) В някои идеи има логика, други сочат, че не са добре запознати с българското законодателство”.

По линия на тези препоръки беше идеята на управляващите магистрат да има възможността да разследва главния прокурор. Коментарът на Гешев: „Този термин - „Независим прокурор”, е обиден към прокуратурата”.

На изпроводяк

В първия ден след освобождаването си от поста на главен прокурор Сотир Цацаров закле приемника си Иван Гешев.

„Може би трябва да благодаря и на онези, които в продължение на 7 г. ползваха политическа кариера или пребиваването по върховете на съдебната система за ежедневни словесни и институционални атаки по прокуратурата”, иронично отбеляза Цацаров още в началото на словото си.

Снимка: Ладислав Цветков

Той го завърши в същия стил: „Уважавайте съдиите, (но) не малцината, за които тогата се измерва с думите „грантове” и „политика”.

Залата го аплодира бурно. На церемонията не дойдоха президентът Румен Радев и председателят на ВКС Лозан Панов.