Президентът Румен Радев стартира разговори за конституционна реформа. Каква е целта на тези консултации и какво иска да постигне с тях държавният ни глава, в студиото на „Лице в лице” коментираха правистът проф. Петя Славова и конституционалистът доц. Атанас Славов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Президентът усеща настроенията на обществото, в което е назряла необходимостта да се обсъждат някои от въпросите с общественото устройство, конституцията и дали тя гарантира правата на гражданите, още повече че в последно време се събраха много казуси около тях”, смята проф. Шопова, според която държавният ни глава ще оползотвори обществената енергия в тази посока.

Радев отбелязва, че конституцията ни е много добра, но вече са минали 28 години и има промени, на които не е ясно дали основният ни закон отговаря и дали това, което записано в него се реализира в законодателството.

Президентът поставя няколко въпроса за обсъждане, като един от тях е свързан безспорно със съдебната власт, където се визира проблемът със структурата и същността на ВСС, както и мястото и структурата на прокуратурата, който е бил най-сериозно обсъждан.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Шопова има три варианта: обвинението да бъде към изпълнителната власт, част от съдебната или абсолютно независима. В България се обсъждат първите два.

„Президентът откри днешната среща с много ясно позоваване на публичния интерес и това не е негов краткосрочен ангажимент”, смята Атанас Славов, според когото държавният ни глава е можел да не се ангажира с тези проблеми, ако не е искал.

Снимка: btvnovinite.bg

Сериозното му отношение е видимо в желанието му да въведе възможността за подаване на индивидуална жалба към Конституционния съд, смята конституционалистът.

Що се отнася до законопроекта на правителството за прокурор, който да разследва главния прокурор, но едновременно с това е негов подчинен, това е ясен сигнал, че кабинетът се е загубил в комуникацията с Венецианската комисия.

„Този законопроект не дава нищо, а предложеният независим прокурор не е ясно пред кого се отчита”, отбеляза Шопова

Според Славов президентът има нужната легитимност, за да могат да се осъществят под негова егида тези реформи.

Ако това не се случи в този парламент, то ще се случи в следващия, убедена е Шопова.

Двамата са категорични, че държавният ни глава ще предложи проект за конституционна реформа.