Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си стил: за 20 минути. По този начин президентът Румен Радев коментира в ефира на bTV законодателните предложения за статута на Обвинител №1, които правителството лансира.

По думите му цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове – без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с Конституцията.

Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти – по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, посочи Румен Радев.

„Проблемът е много по-дълбок и няма да се реши с този законопроект”, подчерта държавният глава.

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение. „Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям”, отбеляза Румен Радев по отношение на ГЕРБ.

По отношение на избора на Иван Гешев за главен прокурор (процедура, която един път върна във ВСС), президентът отново обясни, че не е имало истинска състезателна процедура. Граждани го призоваваха и след прегласуването да не подписва указа и да прати въпроса в Конституционния съд, като даже символично коленичиха пред президентството.

„Аз се старая да се водя от рационални, а не от емоционални мотиви. Не приемам такъв акт, няма нужда от него. Очаквам гражданското общество да осъзнае своята сила и не да моли, а да настоява, да търси отговорност”, подчерта Радев.

Представители на управляващите заговориха за импийчмънт при евентуално ново забавяне на процедурата за Обвинител №1. Радев беше категоричен, че това не му е повлияло: „За мен изобщо не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда”.

Той призна, че братът на Иван Гешев – Георги, е бил негова охрана, при това – още от избирането му на президентския пост. „Аз съм с отлични впечатления от него – прекрасен професионалист и човек. Отдавна не е част от моята пряка охрана”, подчерта Радев.

Той не коментира дали ще освободи предсрочно Сотир Цацаров от поста на главен прокурор, като напомни, че първо пленумът на ВСС трябва да вземе това решение и то да стигне до него.

Гледайте цялото предаване тук: