Прокурор, завеждащ инспектората на Върховна касационна прокуратура, ще има възможността да разследва главния прокурор и да му търси наказателна отговорност. Това предлага правителството чрез спешни промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които да отговори на критиките, че Обвинител №1 към момента е на практика недосегаем.

Вчера Венецианската комисия (експертите по конституционно право към Съвета на Европа) засипа с критики първоначалния проект, който предвиждаше еднакво третиране на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища – подход, в който критиците видяха атака срещу критичния към властта председател на ВКС Лозан Панов.

Сега специалният режим остава само за главния прокурор, но процедурата по избор на новия магистрат със специални правомощия остава пряко или косвено свързана с Обвинител №1.

„Нашето предложение беше, че Тримата големи (шефовете на ВКС, ВАС и прокуратурата – б.р.) трябва да имат еднаква подсъдност, те (Венецианската комисия – б.р.) считат, че така би се накърнила независимостта на съдиите“, обясни премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание по темата.

Новата фигура в съдебната система – председателят на прокурорския инспекторат, няма да докладва на главния прокурор и няма да е зависим от него, подчерта министър-председателят. Правосъдният министър Данаил Кирилов посочи, че това се гарантира и от процедурата по избора му: „Избира се отделно, от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и мандат от 7 г. По отношение на него не може главният прокурор да упражнява правомощия по надзор на законността“.

11-членната прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет включва именно главния прокурор (който ще трябва да бъде разследван от новия спецмагистрат), а освен него има още четирима прокурори и един следовател от т.нар професионална квота (по силата на сегашното законодателство – на практика подчинени на главния прокурор). Това означава, че предложената сега процедура на теория може да бъде бламирана от Обвинител №1 и квотата на държавното обвинение и НслС.

Друго от предложенията за повишаване на отчетността е главният прокурор да идва в парламента не само за да представи годишния отчет на държавното обвинение, но и на всеки 3 месеца да бъде викан от парламентарни комисии във връзка с въпроси по дейността на ПРБ.