Венецианската комисия изразява съмнение, че предложеният механизъм за контрол на Главния прокурор може да не постигне своите цели.

По-лесно отстраняване на главния прокурор и защита на тези, които го разследват за извършени престъпления – това са част от препоръките на Венецианската комисия по отношение на отчетността на Обвинител №1 в България.

Конституционните експерти на Съвета на Европа посочват в своята позиция, че предлаганият от управляващите механизъм за суспендиране не е достатъчно надежден и, освен това, ненужно обхваща и председателите на върховните съдилища. Експертите са против импийчмънт на шефове на ВАС и ВКС по установения регламент.

Те посочват, че готвените законови промени не решават проблема с невъзможността да се води независимо разследване срещу главния прокурор при евентуални съмнения, че е извършил престъпление. По думите им това прави българският Обвинител №1 недосегаем.

Въпреки че има опция за импийчмънт, експертите са на мнение, че механизмът трудно ще работи на практика, защото той има огромно влияние в прокурорската система и във Висшия съдебен съвет. В позицията им се допълва, че няма как при такава ситуация държавното обвинение да води обективно разследване, а трима членове на ВСС да поискат процедура по суспендиране.

„Главният прокурор все още е изключително влиятелен, спрямо всички прокурори, които би трябвало да събират доказателствата при разследване на самия главен прокурор”, коментира пред bTV Мартин Кайер, съавтор на становището на Венецианската комисия за България.

По думите им суспендирането на председателите на Върховните съдилища от Пленума на ВСС, където съдиите са малцинство, противоречи на европейските стандарти и на българската Конституция.

Комисията за демокрация предлага при евентуални съмнения, независима фигура да разследва Обвинител №1 на България – без намесата на главния прокурор. Както и да се осигури на членовете от ВСС, които не са от прокурорската квота, да внасят искане за суспендиране на главния прокурор. 

Юристите от Европа са на мнение, че трябва да се намали необходимото мнозинство за внасяне на искане за отстраняване на Обвинител №1.

Отвъд законовите промени, Венецианската комисия предлага да бъде направена комбинация от институционални промени и нови правила в политическата култура на страната. 

Според магистрата Йонко Грозев, който работи в Съда за правата на човека, промяна на Конституцията у нас е необходима.

Министерският съвет ще заседава извънредно на 7 декември, в почивен ден, а причината е докладът с препоръките на Венецианската комисия за съдебната ни система.