Новият главен прокурор е Иван Гешев. Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му и посочи, че българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта.

Снимка: bTV

Единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров беше избран за първи път на 24 октомври, но тогава държавният глава отказа да подпише указа. 

Повторният избор във Висшия съдебен съвет завърши отново с 20 на 4 гласа за Гешев, съпроводен с протести „за” и „против” номинацията.

След подписване на указа държавният глава каза, че започва широк дебат за мястото на прокуратурата в съдебната ни система.

И поясни, че според нашия конституционен модел отчетността на главния прокурор завършва с избора му, а обществото е много чувствително на тази тема.

Снимка: bTV

Иван Гешев влезе на „Дондуков 2” малко след 11 часа на лична среща с президента. Около половин час след това държавният глава каза, че е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура.

„Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за апартаментгейт, за българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсенератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други, за грабежа на КТБ. Искам да подчертая - не селективно посочване, а всички виновни”, заяви президентът  Румен Радев.

Гешев каза, че ще направи всичко, за да оправдае очакванията на обществото, но че прокуратурата не е виновна за всичко 

„Не прокуратурата е причина едва ли не за всички проблеми в тази държава, както се опитва да бъде пресъздаден от един, пак ще кажа, политико-олигархичен кръг. Това, което категорично смятам да развенчая, е митът, който политически се изгражда с политическа цел за това, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. И, че той е безотговорен, това също не е вярно. И за това, че той контролира всичко, също не е вярно. Това е политика”, обясни Иван Гешев, избран за главен прокурор.

Държавнят глава ще предизвика и дебат за промени в Конституцията и мястото на прокуратурата в съдебната власт. В момента според нашия конституционен модел отчетността на главния прокурор завършва с избора му, посочи Радев.

„Ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации”, заяви Радев.

Указът за назначаването на Гешев ще излезе в Държавен вестник в края на седмицата.