Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, като обаче очаква от него конкретни резултати и започва дебат за промени в Конституцията, които да засегнат структурата на държавното обвинение. Това стана ясно от изказване на държавния глава.

По-рано днес той прие избрания за главен прокурор. Мнозинството във ВСС на два пъти подкрепи Гешев, като Радев веднъж върна процедурата с мотива, че не е имало реално състезание.

Снимка: Ладислав Цветков

„Провеждането на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда смут. (…) Няма как, обаче, да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията”, подчерта президентът.

Той заяви, че по време на срещата си с Гешев е изразил своите „очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, която се отнася еднакво към всички нарушители на закона – без оглед на социалното положение, политическата принадлежност и участието във властта”.

Радев даде и конкретни примери за случаи, по които иска да види развитие – за корупцията по високите етажи, офшорните сметки на политици и магистрати, „Апартамент гейт”, БАБХ и съмненията за злоупотреби с мобилните инсинератори, безобразното качество на ремонтите на инфраструктурата, както и грабежът на КТБ. „Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор”, подчерта президентът.

Ще има промени

„В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, затова и обществото е особено чувствително към тази процедура. Въпросът е в цялостния модел на ПРБ, в нейното устройство и функции, за мястото в съдебната система и връзката с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 г., но нейната обществена значимост е особено актуална днес”, заяви Румен Радев.

Той обяви, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията, за който кани парии, академичната общност, професионалните организации и гражданския сектор.

Снимка: Ладислав Цветков

„От ефективността на реформата в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено управление и просперираща обществена среда”, категоричен беше президентът.

Гешев: ПРБ е в съдебната система и трябва да остане там

Президентът призовава за широк дебат, без така да казва какво смята, че трябва да бъде променено. Така бъдещият главен прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти идеята на Румен Радев за обсъждане в голям формат на евентуални конституционни промени.

„Не знам какво е мнението на президента какво е мястото на прокуратурата. Моето мнение е че прокуратурата е част от и трябва да остане в съдебната власт. Това е мнението на почти цялата магистратска общност, която представлявам – прокурори, следователи, ако щете – съдебни служители”, подчерта Гешев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той отказа да коментира конкретни казуси по същество.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!