ВСС отказа да разгледа писмото на над 170 съдии от страната до съвета и поисканото от тях извинение от министъра на правосъдието Данаил Кирилов и избрания за главен прокурор Иван Гешев заради поведението им по време на повторния избор на Гешев.

Тогава Атанаска Дишева от опозицията във ВСС се оплака, че е била индиректно заплашвана с край на кариерата ѝ в съдебната система от Гешев. Кирилов пък игнорираше исканията на нея и на Олга Керелска – за започване на нова процедура, а не просто прегласуване на единствения кандидат.

Боян Магдалинчев днес отказа да включи писмото с обяснението, че министърът на правосъдието определя дневния ред, а днес той отсъства. Къде е то и дали го е предал на всички членове на съвета не стана ясно, защото Магдалинчев отказа да говори с журналисти. Министър Данаил Кирилов не дава отговор ще се занимава ли съветът с писмото на съдиите.

„Всеки цинизъм си има граници. Но, очевидно във ВСС цинизмът няма граници”, коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. По думите му освен за писмото на съдиите, днес съветът е бездействал и по друга тема – за предложените от депутати кариерни и финансови бонуси за самите кадровици.

„С други думи, изваждаме пред скоба членовете на ВСС и за тях правим други правила, които не важат за, да речем обикновените магистрати – съдии, прокурори и следователи (…) Аз виждам корист, защото користта означава да направиш нещо, а след това ти да получиш нещо. В този случай видях поне как цялата политическа квота подкрепи кандидатурата на единствения кандидат, а след това тези, които имат тази възможност съм сигурен, че ще я използват благодарение на законовите промени, които гласуват същите тези политици”, подчерта Съдия №1.