64 съдии от страната в отворено писмо изразиха дълбоко възмущение от поведението на Иван Гешев и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, пред Висшия съдебен съвет, по време на пленума за прегласуване на решението за избор на нов главен прокурор. 

Те настояват Кирилов и Гешев да се извинят, както и да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Гешев заради отправяне на заплаха към члена на Висшия съдебен съвет - Атанаска Дишева, че "от нея може да стане прекрасен общински съветник". 

Това става ясно от изпратено от тях отворено писмо до институциите и гражданите на България.

Снимка: btvnovinite.bg

"Очевидната заплаха от страна на кандидата за главен прокурор Иван Гешев към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към друг член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите – съдия Олга Керелска, при предходното изслушване представляват - по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт", се казва в писмото на съдиите.

Снимка: btvnovinite.bg

На този етап министър Кирилов не коментира. 

Иван Гешев още вчера, след решението на Висшия съдебен съвет, отговори пред медиите така:

"Как тя е възприела това нещо, аз не мога да й забраня, но аз лично, когато приключа с кариерата си на прокурор бих се радвал да сменя кариерата си с общински съветник. И не виждам нищо лошо в това".