След като се застъпиха за Иван Гешев във всички досегашни етапи от процедурата му за избор за главен прокурор, от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България излязоха излязоха с нови писма в подкрепа на бъдещия Обвинител №1. Този път повод е тежкият дебат във Висшия съдебен съвет, който се проведе преди мнозинството в кадровия орган отново да гласува в подкрепа на Гешев.

Опозицията в съвета призоваваше за нова процедура, в която фаворитът на прокурорската колегия да не се състезава сам със себе си, като дебатът се движеше на ръба на добрия тон, а един от членовете на ВСС – Атанаска Дишева, по-късно се оплака, че избраният за главен прокурор завоалирано я е заплашил с край на магистратската ѝ кариера.

Според следователите, обаче, проблемът на тази „публична, прозрачна и проведена изцяло според изискванията на закона” процедура е в това, че фокусът се изместил от „професионалните качества на г-н Иван Гешев към политически дебат”.

Прокурорите също се възмущават: "Това на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи".

„В хода на цялата процедура на всеки от членовете на съвета, както и на граждани и организации, беше предоставена възможността да изразят мнението си за кандидата за главен прокурор и неговата концепция. Именно от тази си възможност се възползваха и уважаваните от нас г-жа Дишева (която призна, че се е почувствала заплашена от Гешев-б.р.), г-жа Керелска и г-н Панов. Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество”, пишат от КСБ.

Прокурорите отиват и по-далеч: "Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската. (...) Бихме искали да поставим пред цялото българско общество въпросите: Има ли лица, които  се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите?".

В отвореното си писмо следователите декларират, че са против „продължаващия политически натиск, включително с декларации и отворени писма”. Освен това в позициите (едната от които - директно адресирана до президента) се изразяват очаквания процедурата за назначаване на Гешев да приключи „в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система”.

В същото време, 150 са вече съдиите, които се присъединиха към призива за започване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев заради поведението му около и по време на изслушването. Магистрати от цялата страна поискаха прокурорът освен това и да се извини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!