Преизбраха Иван Гешев за главен прокурор на държавата. Висшият съдебен съвет отказа да прекрати процедурата.

Подкрепиха го отново 20 от членовете на ВСС, а „против” бяха четирима.

Снимка: Ладислав Цветков

Кадровиците на Темида пет часа дебатираха да прегласуват ли избора на Гешев, или да открият нова процедура, след като на 7 ноември президентът Румен Радев отказа да подпише указа с мотив, че не е имало истинско състезание между кандидати.

Два протеста и засилено полицейско присъствие по време на дебатите. И днес скандираха срещу и в подкрепа на бъдещия нов Обвинител №1.

Напрежение навън днес нямаше. Спорове в заседателната зала обаче нарастваха с всеки час. Два часа магистратите спориха по процедурата - дали да започнат нов избор, или не.

"Смятам, че трябва да чуем и да се съобразим с критиките на президента. Ако неглижираме аргументите на президента, това означава да се стигне дотам Президентството - институция - да се превърне в нотариат, който слага печат или заверява решенията на ВСС”, заяви Лозан Панов, председател на ВКС.

Вероника Имова беше категорична, че ако процедурата не продължи, ще се наруши Конституцията и Закона за съдебната власт.

След почивката Атанаска Дишева, която се обяви против кандидатурата на Гешев, съобщи пред колегите си, че е била заплашена от него.

Иван Гешев благодари на кадровиците, че не са се поддали на политически натиск.

Снимка: bTV

"Това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС и на България, и в рамките на света - ние можем да кандидатстваме за Гинес по начина, по който се проведе. Това говори за безпринципност. Никой, който ме атакува, не се интересува от закона и Конституцията", коментира Иван Гешев, избран от ВСС за главен прокурор.

Министърът на правосъдието изрази надежда указът да бъде подписан бързо от президента.

"Президентът добросъвестно да изпълни функциите си и в разумно време да издаде указ. Разумно време е между 3 и 7 дни. За указа до прегласуване - той се аргументира за 3 минути в пет и пет каца изявлението, в пет и петнайсет дойде указа за държавен печат", заяви Кирилов. 

Държавния глава може да се обърне към КС. Срок за това няма, както няма и срок, в който той е длъжен да подпише указа.

Протестите „за” и „против” в деня на избор за главен прокурор

Яйца и кисело мляко полетяха към полицията и сградата на Висшия съдебен съвет на протеста срещу Иван Гешев. Част от протестиращите негодуваха срещу липсата на алтернатива.

Протестиращи се опитаха да вкарат в сградата на ВСС картонена фигура - символ на несъществуващия втори кандидат.

Няколко метра и солидно полицейско присъствие деляха двата протеста. Част от поддръжниците на Гешев не успяха да обяснят, защо са дошли.

Сред множеството се забеляза и Симон Милков, активен и в други протести. Като част от движение "Сила" срещу  високите цени на горивата преди 8 години. А също и срещу тегленето на нов външен дълг през 2015-та, тогава като активист на „България без цензура”.

След като стана ясно, че Гешев е избран за главен прокурор, двата протеста приключиха.

Мандатът на Иван Гешев като нов главен прокурор трябва да започне през януари 2020-та.

Ще продължи точно 7 години, като няма право да бъде избран повторно.