Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Пред журналисти на „Дондуков” 2 той мотивира решението си с липсата на конкуренция в хода на процедурата.

Снимка: btvnovinite.bg

„И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидаТИ, а не формално изпълняване на процедурата по избора. Издигането на един-единствен кандидат не само лишава от състезателност, но и отнема и от легитимността и престижа на новия главен прокурор, така необходими за неговата нелека мисия”, подчерта държавният глава, който по-рано днес имаше среща с представители на Венецианската комисия.

По думите му „белег на демократичната държава е наличието на алтернатива при заемането на висши държавни длъжности”, докато сега подходът по издигане на единствен кандидат е бил подкрепен и от изпълнителната власт с решението на ресорния министър Данаил Кирилов да не издигне своя кандидатура.

Радев отбеляза и че е било редно да се публикуват само становища от граждански, професионални организации и висши учебни заведения, докато в случая на Гешев са били публикувани и становища от МВР, ДАНС и ГДБОП в разрез със закона. „В разрез със закона превес пред мнението на обществените организации взе масираната служебна и институционална подкрепа”, подчерта президентът.

По думите му актът на избор на нов главен прокурор трябва да поражда „доверие, а не съмнение”.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега Висшият съдебен съвет има възможност или да даде възможност за издигане на кандидатури, или директно да прегласува Гешев. Именно последното беше загатнато като най-вероятно развитие от представляващия ВСС Боян Магдалинчев преди дни в ефира на bTV.

Веднага след избора на Иван Гешев от ВСС на 24 октомври – настоящият главен прокурор Сотир Цацаров каза, че каквото и да се случи ще го подкрепи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Президентът има право, както да подпише указ, така и да откаже. Тоест да върне кандидатурата. В случай, че кандидатурата бъде върната ще се повтори тази процедура, от времето на избора на председателя на ВАС, а именно ново гласуване. Ако същият кандидат отново събере 17 и повече гласове – президентът следва да подпише указ. Ако не събере при второто гласуване, процедурата се прекратява и започва отначало”, каза тогава Цацаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Още следващата седмица ВСС може да обсъди доводите на държавния глава и да вземе своето решение. Иван Гешев отказа коментар.