Не очаквам президентът Румен Радев да забави решението за назначаване на нов главен прокурор. Това обяви настоящият главен прокурор Сотир Цацаров в Пловдив в отговор на въпрос кога очаква Радев да подпише новото назначение, след като за това няма срок.

На 24 октомври Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за главен прокурор и сега назначаването му зависи от указ на държавния глава.

Според Цацаров Румен Радев няма маниера да забавя решенията – когато има да каже нещо, го казва. Той уточни, че очаква президентът да осъществи конституционните си правомощия, които са, както да подпише указа, с което Иван Гешев ще бъде назначен, така и да откаже подписването – да върне кандидатурата.

Ако не го подпише, ВСС ще прегласува решението и ако потвърди избора на Гешев, президентът трябва да подпише указ за назначаване. Ако не – процедурата започва отначало, припомни Цацаров.

Главният прокурор коментира и изборния ден. Той отчете, че до 18 ч. вчера има образувани общо 57 досъдебни производство. 9 са по бързия ред, останалите не. Общият брой обвиняеми лица са 10. Има 9 снети имунитета, за още 5 има искане.

Схемите за купуване на гласове са добре познати, допълни Цацаров.