Новият главен прокурор ще бъде седмият такъв след 1989 г. Президентът Румен Радев върна днес на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор. Той заяви, че е очаквал едно истинско състезание между кандидати. Mандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

Кои бяха предшествениците на бъдещия главен прокурор?

Мартин Гунев е първият обвинител №1 след демократичните промени.След него идва Иван Татарчев. Той остана в историята с една ключова фраза – че над главния прокурор "е само Господ".


Наследникът на Татарчев e Никола Филчев, чийто мандат е белязан от серия скандали –  включително убийства на прокурор и адвокатка.


През 2006 г. на поста е избран Борис Велчев. Също като Гешев е единствен кандидат. По време на мандата му започнаха серия дела за корупция, но само някои от тях стигнаха до съдебните зали.


Съвсем за кратко – само за два месеца изпълняващ функцията е Бойко Найденов.

През последните шест години начело на държавното обвинение е Сотир Цацаров. Мандатът му също беше белязан от скандали, протести и арести на знакови бизнесмени.

 

Кариерата на Иван Гешев

Ако все пак бъде избран, Гешев ще е първият главен прокурор, завършил школата на МВР. В началото на кариерата си той е бил оперативен работник и следовател.

След това влиза в системата на държавното обвинение.

Снимка: Ладислав Цветков


За първи път се състезава сам със себе си през 2016 г., когато ВСС го избра с мнозинство като единствен кандидат за шеф на Специализираната прокуратура.

Като такъв той беше основно ангажиран с мегаделото за фалита на КТБ.

Според статистиката, поискана от председателя на Върховния касационен съд, в последните две години Гешев е работил само по това дело.

Снимка: Ладислав Цветков


Иван Гешев участва и в няколко големи удара срещу имотната, телефонната, здравната и земеделската мафия у нас.

Снимка: Ладислав Цветков

Изпълнявайки прокурорските си задължения, той посети както Съединените щати, така и Русия, веднъж.