Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прегласува днес кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Подкрепиха го отново 20 от членовете на ВСС, а „против” бяха четирима.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди гласуването министърът на правосъдието Данаил Кирилов предупреди, че е имало два сигнала за поставена бомба пред и в сградата на ВСС. Сигнал за бомба имаше и при предишното гласуване на 24 октомври.

Снимка: Ладислав Цветков

Пленумът се съгласи да продължи работа въпреки заплахата.

Имаше два часа дебати по процедурни въпроси, след което мнозинството гласува да се продължи процедурата по избор на Иван Гешев за главен прокурор, а не да се върви към нова процедура.

Последваха още над два часа изказвания преди гласуването по същество.

До прегласуване на кандидатурата на Гешев се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста.

Иван Гешев беше единствен кандидат, а процедурата около избора му беше белязана от множество протести и контрапротести. Такива имаше и днес около сградата на ВСС.

Президентът Румен Радев вече е длъжен да подпише указа за назначаването на Гешев за главен прокурор.

Иван Гешев благодари на кадровиците, че не са се поддали на политически натиск.

"Това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС и на България, и в рамките на света - ние можем да кандидатстваме за Гинес по начина, по който се проведе. Това говори за безпринципност. Никой, който ме атакува, не се интересува от закона и Конституцията", коментира Иван Гешев, избран от ВСС за главен прокурор.

Министърът на правосъдието изрази надежда указът да бъде подписан бързо от президента.

"Президентът добросъвестно да изпълни функциите си и в разумно време да издаде указ. Разумно време е между 3 и 7 дни. За указа до прегласуване - той се аргументира за 3 минути в пет и пет каца изявлението, в пет и петнайсет дойде указа за държавен печат", заяви Кирилов. 

Държавния глава може да се обърне към КС.