Преди пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на който ще се прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, отново има протест и контрапротест в центъра на София.

В района на ВСС има засилено полицейско присъствие още от вчера вечерта. Движението е затруднено. Променено е движението на трамвай 20 и 22.

Протестът срещу избора на Гешев за главен прокурор започна в 9 ч. под прозорците на ВСС. Участниците в него отново се опалкват от труден достъп до района. Те замеряха сгрдата на ВСС с яйца и кисело мялко.

Снимка: Ладислав Цветков

На няколко метра от тях се събират хора, които подкрепят кандидатурата на Гешев.

Около 200 души са се събрали в защита на единствената кандидатура за главен прокурор. Много от тях отказват да разговарят с журналисти и да аргументират причините, за които са тук.

Снимка: Теодора Трифонова

Протестът на защитниците на кандидатурата на Гешев е ограден и се пази от огромно количество полиция.

До прегласуване се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста.

Иван Гешев беше избран за ръководител на държавното обвинение на 24 октомври. Подкрепиха го 20 от членовете на ВСС, а четирима бяха „против”.

Той беше единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му беше белязана от множество протести и контрапротести.

Днес Гешев се нуждае от поне 17 гласа, за да бъде преизбран за главен прокурор. Ако ги получи, президентът ще е длъжен да подпише указа за назначаването му.

Заседанието на ВСС започна в 10 ч.