Ултиматуми не приемам от никого, ще реша в обозрим срок, заяви президентът Румен Радев, попитан от журналисти за подписване на указа за назначаване на следващия главен прокурор.

Радев върна един път избора на Иван Гешев за поста на Обвинител №1 с мотива, че в процедура с един-единствен кандидат няма как да има реално състезание. След разгорещен дебат, мнозинството във ВСС просто прегласува своя фаворит и по Конституция президентът трябва да подпише указа за назначаването.

Членове на кадровия орган и следователски и прокурорски организации призоваха Румен Радев час по-скоро да направи Иван Гешев главен прокурор, за да не се наруши "стабилността" на съдебната система.

Държавният глава посочи, че няма да протака и допълни, че е доказал, че не използва различни „машинации“.

По думите на Румен Радев, процедурата за избора е ясно разписана в Конституцията. „И аз се обърнах към ВСС също с настояване, което те, разбира се, не изпълниха по най-добрия начин“, допълни още президентът.

Остава въпросът дали ще сезира Конституционния съд за тълкуване по въпроса с назначаването на т.нар Трима големи в съдебната власт.

Министър-председателят Бойко Борисов от своя страна обяви, че „сагата около избора на главен прокурор е на инат".

„И те сега се чудят какво да направят и казват "еу не, те професионалните му качества са добри". Ама, ние да не избираме булка, бе! Ние избираме главен прокурор! щом са му добри професионалните качества, колкото го познават и другите, толкова го познавам и аз”, заяви Борисов.

Според Конституцията срок за подписване на указа за назначване на новия главен прокурор няма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!