Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно когато възпитат политиците си да живеят само от заплата; най-вече тези политици, които вземат управленски решения, разпределят бюджет и сключват договори за обществени поръчки. Това коментира президентът Румен Радев в ефира на bTV.

Той подчерта, че за целта са нужни няколко инструмента: непримирими граждани, свободни медии и разследващи журналисти и силни съд, прокуратура и КПКОНПИ, „които да отнемат и запорират имущество и, много важно, да вкарват в затвора”.

В отговор на обвиненията, че говори „черногледо”, държавният глава подчерта: „Аз говоря амбициозно и така трябва да разсъждава всеки българин, толкова сме изостанали от другите източноевропейски държави, трябва да направим много повече”.

Когато му беше напомнено, че кредитния рейтинг на България се подобрява, той на свой ред отбеляза, че България вече е имала даже по-висок рейтинг – BBB+ в период 2006 г. – 2008 г., по времето на Тройната коалиция, а сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. (ВВВ).

По отношение на намаляването на външния дълг, Румен Радев призна, че има резултати, но също така припомни, че към 2009 г. той е бил по-малко от 10 млрд., за да започне да расте и през 2016 г. (с правителство, оглавявано от Борисов) да скочи до 28 млрд. „Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала на предишните му мандати”, заяви държавният глава.

Президентът призова да не гледаме международните класации, а да използваме като измерител благополучието на българските граждани. По думите му трябва да се въведе навсякъде принципът на „конкурентност, прозрачност, отчетност и отговорност”: „Трябва да си задаваме въпроса как строим, как ремонтираме, как обучаваме децата си (…) България е с ограничени ресурси, трябва да държим на качеството”.

Гледайте цялото предаване тук: