По предложение на Висшия съдебен съвет и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията държавният глава издаде указ за освобождаването на избрания за началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 12 декември с 20 гласа „за” единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет гласува оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. Предния ден на 11 декември - Цацаров, чийто мандат като Обвинител №1 изтича на 10 януари, заяви, че подава оставка.

Той беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

След като пленумът на ВСС прие предсрочната оставка, съдебните кадровици изпратиха предложението на президента Румен Радев, който издаде указ за освобождаване на Цацаров.

Мандатът на Цацаров няма да се довършва от негов заместник, директно новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в длъжност. „На деня, в който съм освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“, заяви още Сотир Цацаров.

Президентът Радев започва и консултации за промяна в конституцията.

Основен фокус на разговорите ще са правомощията на главния прокурор, неговата отчетност, както и мястото на държавното обвинение.

Държавният глава първо ще обсъди темата със собствения си правен съвет и академичната юридическа общност.

Следват консултации с неправителствени организации и магистратските сдружения.