Сотир Цацаров вече е главен прокурор в оставка. Висшият съдебен съвет го освободи от поста.

След като вчера Цацаров беше избран от парламента за председател на антикорупционната комисия, днес кадровиците от ВСС гласуваха единодушно за оставката му. Самият той не дойде на заседанието.

Снимка: btvnovinite.bg

От 24-членният състав на ВСС на заседанието бяха 20 кадровици. Цацаров беше освободен от поста единодушно. Малко по-късно стана ясно, че още вчера той е казал, че днес няма да дойде. Изказвания нямаше.

След няколко минутно заседание ВСС обяви, че решението за оставката на Сотир Цацаров е изпратено в Президентството.

„Указът на президента придава официален характер, трябва да се изчака неговото обнародване”, каза представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Той посочи още, че се надява това да бъде факт следващата сряда и да се пристъпи към процедурата за предаване на властта. Според Конституцията, държавният глава не е обвързан от срок за издаване на указа.

Снимка: btvnovinite.bg

Мандатът на избрания за нов главен прокурор Иван Гешев ще започне от момента на официалната му клетва.  


На годишнината на Софийския градски съд президентът Румен Радев посочи, че е получил предложението на ВСС и предстои да се спази описаната в Коснтитуцията процедура – издаване на указ.

Официалният мандат като шеф на КПКОНПИ ще започне по-късно. Той е длъжен да подаде молба до ВСС за запазване на щатното му място в прокуратурата. След като тя бъде одобрена, ще може да довърши мандата на Пламен Георгиев.

В същото време, избора на Цацаров за председател на антиукорупционната комисиа, предизвика турбуленции в БСП. 27 депутати от левицата подкрепиха избора му, заради което днес ръководството на партията заговори за търсене на лична отговорност.

Ръководството на левицата се събра на извънредно заседание на „Позитано 20”. Парламентарната група на „БСП за България” има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност”, пише в официалната им позиция.

Снимка: btvnovinite.bg

След вота в пленарна зала се заговори за разкол в групата на червените. „На пленума в събота, на националния съвет чух, че ще бъде поставен въпросът от колеги, ще го обсъдим там и ще решим. Изненада беше, че тия трима изведнъж станаха 27. Но, това е тяхната свободна воля – да гласуват по тоя начин. Питайте ги!”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Според разпечатките, Георги Търновалийски е един от подкрепилите Цацаров вчера. Но не се се тревожи от търсенето на лична отговорност. Какви ще са санкциите за гласувалите за Цацаров ще стане ясно в събота. А днес от ГЕРБ отговориха на вчерашните думи на президента за залеза на партията им.От  ГЕРБ нарекоха президента ярък представител на опозицията.