Ден, след като 27 депутати от парламентарната група на БСП изненадващо подкрепиха Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, скандалите в „червената“ ПГ продължават. Ръководството ѝ разпространи позиция, в която на практика се разграничава от по-голямата част от собствените си депутати.

В съобщението, разпространено от партийния пресцентър, се подчертава, че на 10 декември е имало общо събрание, на което е било прието политическо решение Цацаров да не бъде подкрепян. Само трима социалисти са били против.

Било решено също така всеки, който е с друго мнение, да изрази позицията си от трибуната. „Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не направи публично това. Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност“, подчертават от левицата.

По-рано днес в „Тази сутрин“ депутатът Антон Кутев коментира, че в момента виждаме разцепление в групата, а след няколко месеца явни ще станат същите процеси и в партията. Според него председателят Корнелия Нинова не успява да удържи единството в „червените“ редици.

По думите му „хора с медийни империи“, сред които – депутатът от ДПС Делян Пеевски, са повлияли на избора на председател на КПКОНПИ и даже някои от депутатите от левицата са гласували „от страх“.

Скандалите в БСП заради вчерашното гласуване започнаха от зори. Затова ръководството напусна парламента и се събра на извънредно заседание на „Позитано” 20. И излезе с позиция, че гласувалите за Цацаров носят лична отговорност. Затова се заговори за разкол в групата.

Ръководството на групата обясни позицията си така:

„Лична отговорност се носи по много начини, но най-вече пред избирателите и партията. Партията преценява как гласува за тези хора”, заяви Христо Проданов.

Георги Търновалийски е от подкрепилите Цацаров вчера, но не се тревожи от търсенето на лична отговорност.

„Нещо от ръководството на БСП са се объркали, ние имаме правилник и аз действах съобразно него”, заяви Търновалийски.

Скандалите в парламента продължиха и по още една линия. ГЕРБ отговориха на вчерашните думи на президента за залеза на ГЕРБ.

„Видял е залез на ГЕРБ. Залезите и изгревите ги определя гласа народен и Божи”, заяви от парламентарната трибуна Георги Марков.

А ДПС вплетоха още една сюжетна линия - за участието на мюсюлманите в демократичните процеси от преди 30 години.

„Без дупки в спомена, ако може: Къде беше доктор Ахмед Доган? В затвора. В битка за демокрация. България премина през всички тези изпитания без ГЕРБ”, каза Йордан Цонев.

От движението припомниха, че сме станали член на НАТО и ЕС по време на мандат на ДПС.

Развръзката по вътрешния скандал в БСП се очаква в събота. Пленумът на левицата трябва да реши дали да ги санкционира, как да ги санкционира и какви последващи стъпки да предприеме, а и сред подкрепилите Цацаров има членове на висшето ръководство на БСП, например Драгомир Стойнев и Манол Генов.