Харвардски възпитаници имат план за действие, с който да се овладее по-бързо и по-ефективно ситуацията с коронавиурса у нас. Целта е да се направи масов скрининг на населението, за да се овладее по-бързо заразата и да се предотврати колапс на икономиката.

По думите им така здравите българи ще се върнат на работа, а тези с положителна проба ще се изолират. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние вярваме, че съчетанието от два теста – бързия и PCR ще дадат достатъчно добър филтър, за да разграничим работещите от тези, които трябва да стоят под карантина, когато филтрираме целия български народ с двата теста – икономиката ще тръгне“, каза предприемачът Кирил Петков. 

Той обясни, че една машина за PCR тест може да изследва до 1700 проби на ден. За да се направи масов скрининг са необходими 300 подобни уреда. Според лаборантите PCR диагностиката е златен стандарт за откриване на COVID-19. Той засича инфекцията от третия ден на заразата до пълното излекуване на пациента. 

Бързите тестове са приложими след втората седмица на заразата, затова се препоръчва тестването и с двата способа. Към момента у нас има около 100 машини за PCR тестове.

„Никога не е стоял въпросът бързите тестове да заменят точните, но двата типа тестове дават различна информация, затова трябва да се използват по предназначение и да се допълват. Бързите тестове показват изградените антитела, ако сте преминали заболяването и имате имунитет, това точните тестове не могат да го констатират“, уточни проф. Николай Денков, преподавател по химия и фармация в Софийския университет. 

Снимка: btvnovinite.bg

За да се направи масов скрининг на населението, ще бъдат необходими четири седмици за подготовка, уточни проф. Денков. Той допълни, че със сегашните мерки се забавя епидемията, но така тя се удължава.  

„Ако ние забавим 5 пъти епидемията, за да бъде 5 пъти по-бавен пикът – ние удължаваме 5 пъти времето. Това, което се случва в Италия и Испания за 4 месеца, в България ще се случи за 20 месеца, готово ли е българското общество да си остане вкъщи за година и половина?“, заяви преподавателят.  

Харвардските възпитаници предлагат масовото тестване да се направи в изборните секции. Те са изчислили, че това ще струва на държавата около 375 млн. лв.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 477 17 134 965
Света 5 855 020 70 417 359 904 2 540 229
Заразени* Нови Починали
България 2 477 17 134
Света 5 855 020 70 417 359 904
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer