Само три дни след старта на учебната година – COVID-19 се разпространи в няколко училища в страната. Случаи на инфектирани има в София, Стара Загора, Русе, Бургас и Ловеч.

В Бургас вече също има регистриран случай на COVID-19 в училище. Ученик от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града е с коронавирус. Резултатът е станал ясен снощи. Бащата на детето е с COVID-19 и затова цялото семейство са преминали тестове. 

Момичето е в VIII клас, съучениците ѝ, които са 29, са поставени под карантина и от днес са на дистанционно обучение. Всички деца от класа трябва да се тестват на 22 септември.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът е изпратил съобщения до родителите на учениците да не идват в гимназията. „Ние трябва да предадем на децата и техните родители безплатни талони, с които те ще тестват своите деца, децата които върнат отрицателна проба за COVID-19 - ще се върнат в учебната среда и ще продължат да се обучават присъствено“, уточни директорът на гимназията Димитрина Тодорова.

Ученикът с коронавирус не е имал симптоми. Момичето е прекарало два дни в училище, но не е имало много контакти, защото е за първа година в учебното заведение. Учителят, който е прекарал най-много време с този клас, също е у дома и чака своята проба.

В Русе цяла паралелка е под карантина заради заразен ученик от Математическата гимназия в града, изолирано е дете и от друг клас. На този етап тяхното обучение преминава онлайн. Вчера здравните власти в Ловеч потвърдиха за случай на заразен учител – той не е имал контакти с децата, защото симптомите му са се проявили преди първия учебен ден, но е контактувал със седем учители. Всички те ще бъдат карантинирани и тествани, ако те са положителни – класовете, в които преподават ще преминат към онлайн обучение. 

В Стара Загора няма новозаразени преподаватели и ученици, след като вчера стана ясно, че трима педагози от VI ОУ „Св. Никола“ са дали положителни проби за COVID-19. Директорът на училището Дарина Гайдарова заяви, че колегите ѝ не са идвали в учебното заведение и не са имали контакт с учениците.

„Ние сме взели всички мерки, за да осигурим безопасна среда за обучение и работа. В училището се ходи с маски или шлемове, осигурени са дезинфектанти на всеки вход и санитарните помещения, дезинфектираме всяко междучасие – парапети, дръжки на врати. Стараем се да спазваме всички мерки“, добави Гайдарова.  

След положителния тест за COVID-19 на единадесетокласник в Езиковата гимназия в града - под карантина са 38 деца

В столичното 55 СУ „Петко Каравелов“ ситуацията вече е спокойна – осем остават заразените учители, а вчера започна тестването на контактните деца. 

Интересът е бил слаб – при подаден списък от 70 контактни деца, вчера в Регионалната здравна инспекция са се явили около 8. Добрата новина е, че техните резултати са отрицателни.

Учебните занятия продължават всички класове, освен контактните на заразените учителки. Очаква се учениците да се върнат обратно в час от понеделник. Намерени са заместници на заразените преподаватели. 

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова призова родителите за отговорност - при симптоми или каквото и да е неразположение, ученикът да остане вкъщи. Дали при заразен учител ще се карантинира класа зависи от продължителността на контакта.

Михайлова допълни още, че училища няма да бъдат затваряни - държи се на присъствената форма на обучение, но при нужда отделни паралелки ще бъдат карантинирани.