Рестарт на идеята потъналият в разруха остров Свети Кирик и Юлита в Созопол да стане център на изкуствата. Местните хора обаче остават скептични.  

За археолозите мястото, свързано чрез провлак с древния град, е без аналог. 

"Под тези чували, под пръстта тук са консервирани изключителни археологически обекти. Най-ранният гръцки храм в България се намира тук. Тук се развива религиозният, култовият център на древна Аполония Понтика", разказа Найден Прахов от Центъра за подводна археология - Созопол.

Храмове, светилища и олтари остават скрити. От рибарското училище, строено след Първата световна война, когато България не е имала право да поддържа армия и флот, е оцеляла само част от конструкцията.

"В една от тези стаи, в които последно са се обучавали матроси от военноморското училище, е учил и поетът Никола Вапцаров. От години цялото училище е пред срутване", разказва още Найден Прахов.

Преди около месец комисия е обследвала състоянието на сградите.

"Отчайващо! Докладът е около 25 листа, но като цяло целият сграден фонд се руши и е в окаяно състояние. Разграбени са много неща, откраднати са, въпреки че островът е охраняван. Във времето просто е оставено като едно забравено място. Всяка една друга нация щеше да направи златна мина от това парче земя", каза Радост Георгиева, главен архитект на Община Созопол.

От 15 години за остров Свети Кирик и Юлита заедно с рибарското училище – паметник на културата, се грижи Министерството на културата.

"Мисля, че го опазихме от това тук да са изникнали три хотела с четири казина. Разработваме концепцията всяка сграда, освен да се възстанови външно, тя трябва да стане функционална вътре. Трябва да стане пространство за изкуства, за творчество, за наука", каза министърът на културата Боил Банов.

Финансиране на този етап не е осигурено, но гарант, че проектът за остров на изкуствата като Лувър №3 след Париж и Абу Даби е в напреднал етап, станаха директорът на Френската агенция на музеите и посланиците на Франция и ОАЕ.

"Музеите трябва да разказват истории. Това е изключително място, което ще позволи едновременно да бъде показана историята, археологията и културата пред широката публика", смята Ерве Барбаре, директор на Френската агенция за музеите.

И за местните, и за учените това е последен шанс разрухата на острова да спре. Финалният проект за острова музей трябва да е готов до половин година.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!