Военноисторическият музей в София се включва в програмата на Европейската столица на културата Пловдив с провокативна изложба. За първи път публиката ще види непоказвани експонати.

От 17:00 часа на мястото, където се е намирало първото летище на Пловдив на бул. "Освобождение" №76, ще бъде открита изложбата "Музеят – неочакван, отворен, споделен".

С какви атрибути може да бъде преборен Дяволът? Как символът на смъртта – кукумявката, може да спаси човешки живот? Коя е предтечата на SMS-ите? Какво свързва първия военен полет в България и музикалната индустрия? Какво е общото между златната тоалетна в "Гугенхайм" и българските музеи? Това са само част от въпросите, чийто отговор ще открият жителите и гостите на Пловдив.

Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне перспективата си за музея. Ако преди една история е илюстрирана с богатство от експонати, тази изложба показва по неочакван начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории.

Някои от тях предизвикват смях, други – гордост и любопитство, а трети биха провокирали посетителите да оспорят представеното и да достигнат границите на собствената си толерантност.

Сред експонатите е ценна икона от 1900 г. на Свети Димитър.

„Тя е част от осемте експоната, които представя тази изложба. С нея една търновлийка иска да спре влака. Борбата между народопсихологията и модерното, усещането за това какъв е смисълът в живота – това е съдържанието, което може да бъде видяно през разказа за тази икона”, разказа в „Тази сутрин” Соня Пенков, директор на Военноисторически музей.

Друг експонат е походната тоалетна на княз Александър I.

Снимка: btvnovinite.bg

„С тази изложба искаме да покажем, че музеите в България могат да се променят. Могат да осмислят онова, което притежават по различен начин. Да търсят неговите различни съдържания извън конвенционалното и видимото и да намират все по-различни и любопитни послания”, допълни Пенкова.

Изложбата ще остане в Пловдив до средата на месец юли.